GRATIS BANJA SAMO JEDNOM: Promenjen pravilnik za besplatnu rehabilitaciju preko PIO fonda

J. Ž. S.

17. 07. 2020. u 11:30

SRPSKI penzioner čiji ček ne prelazi prosečan iznos ubuduće će na besplatnu rehabilitaciju preko PIO fonda moći samo jednom tokom svog penzionerskog staža.

ГРАТИС БАЊА САМО ЈЕДНОМ: Промењен правилник за бесплатну рехабилитацију преко ПИО фонда

Foto J. Bekić

Do sada su pravila nalagala da je moguće konkurisati svake pete godine. Sada su odredbe promenjene kako bi se izašlo u susret što većem broju ljudi, jer se svake godine za ovaj vid rehabilitacije za jedno mesto javi po nekoliko korisnika.

Kako sada stvari stoje, konkurs za besplatnu rehabilitaciju biće raspisan kada se steknu zdravstveni i bezbednosni uslovi da najstariji iskoriste ovo pravo. Da nije bilo korone, oni bi već uveliko bili na oporavku.

- Novi pravilnik, koji je stupio na snagu 11. juna ove godine, propisuje da se pravo na besplatni oporavak u nekoj od banja Srbije može ostvariti samo jednom u toku primanja penzije - kažu u PIO. - Obezbeđena je ravnomernija raspodela sredstava za rehabilitaciju korisnika bez obzira na kategoriju osiguranja, kao i usmeravanje sredstava društvenog standarda prema korisnicima penzija sa najnižim iznosima penzije.

U prvom krugu moći će da konkurišu i oni koji su ranije išli po starom pravilniku, a novi propisi važe za ubuduće. Druga novina za najstarije jeste i da će se rang-lista za oporavak o trošku PIO fonda sada utvrđivati prema vrsti penzije, odnosno prema tome da li je starosna, invalidska, porodična, a do sada se utvrđivala po kategorijama osiguranika i u svakoj kategoriji po vrsti prava.

Foto Depositphotos

MESTA ZA OKO 13.000 NAJSTARIJIH

SVAKE godine do sada je na besplatan oporavak išlo oko 13.000 najstarijih, a prijavljivalo se gotovo 40.000 penzionera. Boravak podrazumeva 10 dana u nekom od dvadesetak lečilišta, a plaćen je i prevoz.

Sredstva za rehabilitaciju raspoređivaće se po filijalama i opštinama i prema broju korisnika čija penzija ne prelazi iznos prosečne penzije, što je za isplatu u junu bilo 27.760 dinara. To znači da će u opštinama gde ima više korisnika sa nižim primanjima biti i više besplatnih mesta u banjama. Ranije su sredstva bila srazmerna ukupnom broju korisnika. Za besplatnu rehabilitaciju najstarijih u banjama obezbeđeno je 436,6 miliona dinara.

Penzionerka Mila Tošić iz Beograda smatra da je uvođenje novih pravila za besplatan boravak u banji sasvim u redu, jer je zbog tzv. pristojnih penzija, jer velikih nema, trpela upravo kategorija penzionera sa takvim primanjima.

- Dok su podizane male penzije, stizale su beneficije za plaćenje komunalija, dotle mi sa malo više od proseka nismo imali prava ni na šta - kaže naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...