DOKTORKA VERICA JOVANOVIĆ: Teške forme korone posledica dugotrajnih talasa, vakcinacija najvažnija mera

M. S.

05. 11. 2021. u 14:28

DOCENT dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", izjavila je danas da je virus korona krajnje nepredvidiv.

ДОКТОРКА ВЕРИЦА ЈОВАНОВИЋ: Тешке форме короне последица дуготрајних таласа, вакцинација најважнија мера

Foto: M. S.

- Virus korona deluje na svakoga različito, a kod svake osobe ostaju posledice. Ne govorimo ovo zbog zastrašivanja, to nije dobra metoda. Tu smo da još jednom porazgovaramo o merama koje mogu da nam pomognu, a na prvom mestu je vakcinacija. Postoje poremećaji u disanju, poremećaji rada srca... Potrebno je da se spreči sirenje virusa među ljudima, da sprečimo te posledice - rekla je dr Verica Jovanović.

Ona je objasnila da se u celom svetu svi suočavaju sa širenjem informacija koje nisu tačne - o samom virusu, o merama itd.

- Zato je važno da baratamo pravim informacijama. Kada su u pitanju naučene lekcije i preporuke, jako je važno imati dobru saradnju sa lokalnim zajedicama i sa medijima. Kada je u pitanju objavljivanje podataka, važno je istaći da se različite informacije mogu drugačije prezentovati. Ja sam uvek za to da se istakne pozitivna strana. Pa ću podeliti sa vama info da je porastao broj vakcinisanih, dakle u Srbiji imamo preko 3 miliona vakcinisanih. Takođe bih istakla da treba više razgovarati i podeliti informacije, naročito sa mladom populacijom. Šta su razlozi za oklevanje i kako to možemo rešiti? - izjavila je dr Jovanović.

Ona kaže da su teške forme bolesti posledica dugotrajnih talasa, a oni nastaju kad se ne poštuju preventivne mere.

- Ne možemo da tvrdimo da će se u narednih nekoliko meseci ili godinu dana sve ovo završiti, ali je svakako potrebno da zajedno radimo na tome i poštujemo preventivne mere. Društvene mreže su se pokazale kao vrlo korisne, ali se njima šire i pogrešne informacije - upozorila je doktorka u okviru okruglog stola "Kovid-19 kao izazov nauci".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna