NA INICIJATIVU DANICE GRUJIČIĆ: Nova zgrada onkologije uz "Tiršovu dva"

B. RADIVOJEVIĆ

02. 11. 2021. u 09:00

NOVA zgrada Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) trebalo bi da se gradi pored "Tiršove dva", na prostoru između Ulice doktora Subotića i auto-puta. Idejno rešenje je već urađeno. Napravljena je i procena troškova - 250 miliona evra, sa opremom.

НА ИНИЦИЈАТИВУ ДАНИЦЕ ГРУЈИЧИЋ: Нова зграда онкологије уз Тиршову два

Prof. dr Danica Grujičić / Foto N. Skenderija

To je, ipak, računica od prošle godine i već je zastarela. Sve je poskupelo, i izvesno je da će za novu zgradu onkologije, zbog koje bi morao da se menja i Detaljni urbanistički plan, o čemu se već pregovara, biti potrebno i više novca. Ali, izgradnju te zgrade profesor dr Danica Grujičić, direktorka IORS, zacrtala je kao najveću misiju u svojoj lekarskoj karijeri i veruje da će uspeti i da je ostvari. Za to, kaže, ima i podršku predsednika Aleksandra Vučića.

U sadašnjoj zgradi IORS, koja je u međuvremenu dograđena za "Onkologiju dva", bukvalno može samo da se premosti vreme do izgradnje nove. Ne prođe bukvalno nijedan dan da tu ne procuri neka cev, da se ne obruši zid ili deo stepeništa... Sve se u hodu "krpi", ali zapravo tu prave popravke - nema.

Uz to što je stara, i bezbroj puta prekrajana, zgrada Instituta, sazidana pre Drugog svetskog rata, odavno je postala tesna za armiju onkoloških pacijenata, koja se rapidno uvećava, naročito posle bombardovanja naše zemlje. Iako mnogi, nasuprot stručnjacima koji upozoravaju da nas NATO bombe sa osiromašenim uranijumom ubijaju odloženo, negiraju takav uticaj na zdravlje i životnu sredinu, praksa takvu skepsu demantuje. Profesorka Grujičić upozorava da je broj onih koji se tokom jedne godine leče pod dijagnozom maligne bolesti dostigao 200.000, i da će po proceni Evropske asocijacije radijacionih onkologa 2025. godine u Srbiji morati da se zrači 40.000 ljudi, što je kao celo Užice.

- Dobili smo dosta novih aparata: dve magneta, najsavremeniji skener, dva mamografa fantastičnih performansi, novu salu za biopsije malih promena na dojkama, četiri ultrazvuka, novu brahiterapijsku mašinu, dva nova linearna akceleratora, a do kraja godine očekujemo još dva. Dobijamo i SPEKT skener, koji do sada nismo imali. Sva ta oprema je samo da preživimo do nove zgrade, jer i pored svih aparata radimo u tri smene - priča profesorka Grujičić.

Idejno rešenje nove zgrade onkologije u Beogradu

U IORS se dnevno zrači od 350 do 400 onkoloških pacijenata, 200 primi hemioterapiju.

- Uslovi u dnevoj bolnici su takvi da moramo da se zahvaljujemo pacijentima na strpljenju. U sobi leži po 10, čak i do 16 pacijenata. To je za 21. vek nedopustivo. Trebalo bi sa zračenjem da završavamo bar u 19 sati, a naše mašine rade i posle ponoći. Ne pomaže ni to što će nam, sa još dve nove koje stižu, najstarija mašina za zračenje biti iz 2015. godine. Obolelih je toliko da mora da se radi i noću - kaže prof. Grujičić.

U novoj zgradi, gde se na godišnjem nivou uradi najveći broj onkoloških operacija, na jednom mestu moraju da se objedine sve službe.

- U tom prostoru morali bismo da imamo hirurški deo, hemioterapiju, radioterapiju, nuklearnu medicinu i sve ono što sada imamo na po jednom odeljenju - objašnjava profesorka Grujičić. - Bolesničke sobe morale bi da budu sa po dva kreveta. Moraju se napraviti i bunkeri za nove aparate koji će tek biti konstruisani, kao i za čestično zračenje za koje već znamo da je budućnost onkologije. Trebalo bi, takođe, razmisliti o ujedinjavanju dveju klinika: hematoonkologije i medikalne onkologije, zbog centralnog rastvaranja lekova, što bi omogućilo uštede od 20 odsto, možda i veće. Potrebne su i dodatne operacione sale za rekonstruktivnu hirurgiju, da nam žene kojima je zbog karcinoma odstranjena dojka ne čekaju godinama na plastičnu hirurgiju.

U sadašnjoj zgradi IORS, iako je dopunjena "Onkologijom dva", ne mogu se praviti velike korekcije. Zbog toga se, kaže, prof. Grujičić, nova zgrada mora brižljivo planirati do najsitnijih detalja.

- Ne možemo rastezati zidove, niti praviti velike korekcije u ovoj zgradi, sazidanoj pre Drugog svetskog rata, i toliko puta prekrajanoj da ni sada ne znamo baš sve strukture - priča prof. Grujičić. - Sa opremom koju smo dobili, iako još nije sva u funkciji, jer se čeka da se završe obuke kadra, nijedan onkološki pacijent ne bi morao privatno da plaća skener, magnetnu rezonancu ili bilo koji drugi pregled. Ali, priliv pacijenata je toliki da prevazilazi naše, ograničene kapacitete.

U prvih devet meseci u IORS je lečeno toliko pacijenata koliko je po specifikaciji usluga sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje bilo ugovoreno za celu godinu. Profesorka Grujičić kaže da sada mora da traži od RFZO da se koriguje godišnji plan:

- Onkoloških pacijenata je toliko da smo, čak iako nam je trećina zbog straha od korone, nažalost, došla kasno, u fazi kada više nema lečenja, i možemo samo da im damo terapiju da lakše podnesu bol, zaključno sa septembrom ispunili godišnji plan - objašnjava prof. Grujičić. - Šta smo mogli? Da li je trebalo da vratimo te ljude? Ne, naravno, i verujemo da su u RFZO toga svesni.

PROJEKAT ZA 22. VEK

NOVA zgrada IORS mogla bi da se završi za tri, najviše četiri godine, kaže prof. dr Danica Grujičić, i ona mora da se gradi po istim standardima kao što su rađeni UKC Niš ili UKC Srbije.

- Prema prostornom planu, preko tog placa površine šest hektara trebalo bi da prođe saobraćajnica, i o tome smo već razgovarali u Skupštini Beograda, da se to preinači - kaže prof. Grujičić. -Put može i drugom trasom, ali ne i nova onkologija. Ne bi imalo nikakvog smisla da se ona gradi na drugom mestu, daleko od UKCS. Nova onkologija je projekat za 22. vek i greh nama svima na dušu ako je ne izgradimo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)