MOBILNIM U RIMSKO CARSTVO: U Viminacijumu "oživljava" svet od pre dva milenijuma

Boris Subašić

31. 10. 2021. u 16:00

POSETIOCI Viminacijuma, prestonice rimske provincije Gornje Mezije, od sledeće godine moći će da šetaju kroz legijski logor i urade selfi fotografije sa legionarima, da prisustvuju obredima u carskom mauzoleju, čak i da uđu u arenu, među gladijatore, kažu arheolozi sa našeg najčuvenijeg lokaliteta.

МОБИЛНИМ У РИМСКО ЦАРСТВО: У Виминацијуму оживљава свет од пре два миленијума

Foto Privatna arhiva

- Za ovakvo putovanje kroz vreme biće im potrebni samo mobilni telefon i aplikacija koju zajednički razvijaju IT stručnjaci i arheolozi Zapadnog Balkana u projektu Impresum, koji podržava Evropska komisija kroz program "Kreativna Evropa" - kaže arheolog dr Ivan Bogdanović.

- Pomoću aplikacije će na monitoru videti kako se iz ruševina u virtuelnom svetu dižu zgrade Viminacijuma i moći će da popričaju sa njegovim stanovnicima dok šetaju virtuelnim ulicama. Nismo zaboravili ni naše mamute, koji će ponovo tutnjati poljima Starog Kostolca.

Foto Privatna arhiva

U ovom projektu učestvuju institucije iz pet balkanskih zemalja: Arheološki institut i Arheološki park Viminacijum iz Srbije, Arheološko nalazište Stobi iz Severne Makedonije, Gradski muzej Ljubljana, Arheološki park Emona i kompanija "Navipro" d.o.o iz Slovenije, Fondacija "Balkansko nasleđe" iz Bugarske i Aristotelov Univerzitet u Solunu iz Grčke.

Digitalni vremeplov

PROJEKAT impresum je novi model saradnje institucija kulture i kreativne industrije, sa ciljem da pomoću digitalnih tehnologija unapredi ulepša doživljaj posetilaca na tri arheološka nalazišta iz rimskog perioda: Viminacijum u Srbiji, Stobi u Severnoj Makedoniji i Emona u Sloveniji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili