MOĆNA "NORA" U SAD: Amerikanci oduševljeni našom haubicom, dovodili generale da vide srpsko "čudo odbrambene industrije"! (FOTO)

Tanjug

16. 10. 2021. u 20:44

AMBASADOR Srbije u SAD Marko Đurić posetio je izložbeni prostor Javnog preduzeća „Jugoimport SDPR“ na Sajmu naoružanja i vojne opreme „AUSA“ u Vašingtonu na kojem je, prvi put na američkom tlu, predstavljena samohodna top-haubica 155 mm Nora-B52 M15 srpske proizvodnje.

МОЋНА НОРА У САД:  Американци одушевљени нашом хаубицом, доводили генерале да виде српско чудо одбрамбене индустрије! (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

- Naša „Nora“ je prava zvezda na Sajmu naoružanja i vojne opreme ovde u Vašingtonu, ponos srpske odbrambene industrije, izjavio je Đurić.

On je dodao da je ova samohodna haubica prethodnih nedelja prošla testiranje na poligonu američkih oružanih snaga u Arizoni, saopšteno je iz ambasade Srbije u SAD.

-Naši ljudi koji su učestvovali u tome kažu da su Amerikanci bili do te mere oduševljeni da su čak generale dovodili da pogledaju kakvo je to čudo odbrambene industrije došlo neočekivano iz našeg dela sveta, odnosno iz naše zemlje, rekao je Đurić.

On je ukazao da je pravi ponos biti predstavnik Srbije na najvećoj američkoj smotri naoružanja i vojne opreme iz čitavog sveta, i boriti se za to da naša namenska industrija bude prihvaćena i uzeta u razmatranje.

-Ponosni smo na to što srpska odbrambena industrija učešćem na ovom sajmu - i to ne bilo kakvim, nego ovako zapaženim i na ovakvom mestu - pokazuje svoju snagu i svoje uzdizanje. To nije uspon samo odbrambene industrije Srbije, nego i ukupnih odbrambenih kapaciteta oružanih snaga Srbije, s obzirom na to da je „Nora“ uvedena i u standardno naoružanje naših oružanih snaga, ocenio je Đurić.

Pored „Nore“, Đurić je istakao da su na ovom Sajmu izloženi i drugi proizvodi JP „Jugoimport SDPR“, poput bespilotnih letilica „Gavran“, navođenih raketa „Alas“ sa dometom od 25 kilometara, kao i raketa „Nova“.

-Ovo je prava izložba i demonstracija napretka i razvoja srpske odbrambene industrije, zaključio je on.

Sajam proizvoda namenske industrije „AUSA“ u organizaciji Udruženja Kopnene vojske SAD tradicionalno se održava svake godine i predstavlja najveći međunarodni događaj ove vrste na američkom tlu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: SAJAM NAORUŽANjA U BEOGRADU: Najbolje srpsko oružje na izložbi "Partner 2021"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života