NOVI IMPULS U SARADNJI DVE VOJSKE: Slovački ministar odbrane Nađ u poseti Srbiji

Novosti onlajn

28. 09. 2021. u 18:23

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministrom odbrane Slovačke Republike Jaroslavom Nađem koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

НОВИ ИМПУЛС У САРАДЊИ ДВЕ ВОЈСКЕ: Словачки министар одбране Нађ у посети Србији

Foto: Ministarstvo odbrane

Po završetku sastanka delegacija dve zemlje, ministar Stefanović zahvalio se još jednom Slovačkoj na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova i na snažnoj podršci koju je ministar Nađ danas iskazao teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Stefanović je istakao da je poseta ministra Nađa još jedna potvrda prijateljstva koje povezuje Srbiju i Slovačku i odlična prilika za unapređenje saradnje između dva ministarstva odbrane.

- Naše zemlje povezuju snažne kulturne i istorijske veze, a to je odlična osnova da naša dva ministarstva odbrane, koja i inače imaju dobru saradnju, sarađuju i još bolje. Danas smo se u razgovorima saglasili oko konkretnih projekata, koji se odnose na našu vojno-industrijsku i vojnoobrazovnu saradnju, ali i zajedničke treninge naših specijalnih jedinica i spremni smo da sa njima započnemo što pre, čim to okolnosti budu dozvoljavale. To će biti novi impuls u saradnji naše dve vojske i dva ministarstva – poručio je ministar Stefanović.


Ministar je precizirao i da je recipročna obuka pripadnika specijalnih jedinica bila jedna od tema na sastanku dveju delegacija.

- Dotakli smo se nekih važnih tema koje se tiču i Komande za obuku, odnosno centara za obuku specijalnih jedinica u Slovačkoj, za koje smatramo da su jedne od najboljih u Evropi. Smatramo da je slovačka vojska veoma sposobna i da bi naši momci i devojke, koji bi došli tamo na obuku, mogli mnogo da nauče. Isto tako spremni smo i da podelimo iskustva koja imaju naše specijalne jedinice – poručio je ministar Stefanović.

Srbija ostaje posvećena učešću u mirovnim operacijama i Evropske unije i Ujedinjenih nacija, naglasio je takođe ministar Stefanović.

- Biće nam drago ako u budućnosti i sa slovačkim vojnicima budemo mogli negde zajednički da delujemo, a bićemo spremni i da našu interoperabilnost povećamo kroz zajedničke vežbe dve vojske - naglašava ministar Stefanović.

Ministri Stefanović i Nađ saglasni su da se posao vojske donekle promenio i da se vojska sve više angažuje u mirnodopske svrhe. Kao primere ministar Stefanović navodi pomoć stanovništvu koju je vojska ukazala u vremenu pandemije kovida, ali i u drugim vanrednim situacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)