SOLUNCIMA VEČNO HVALA: Državna komemoracija održana u Polikastru

V. N.

26. 09. 2021. u 21:56

SRBIJA se sa ponosom seća velike epohe u kojoj je sa saveznicima izvojevala značajnu pobedu, proboj Solunskog fronta, koja je bila vesnik slobode, i na tom junaštvu zahvalne su današnje generacije.

СОЛУНЦИМА ВЕЧНО ХВАЛА: Државна комеморација одржана у Поликастру

Darija Kisić Tepavčević u Polikastru

Poručila je ovo ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, koja je povodom 103 godine od proboja Solunskog fronta u Polikastru predvodila državnu komemorativnu svečanost.

Ministarka je položila vence na srpskom delu zajedničkog Spomenika silama saveznicama u Velikom ratu i na spomen-bistu predsednika srpske vlade u vreme rata Nikole Pašića.

- Svaki septembar prizove snažne emocije i istorijska sećanja na proboj Solunskog fronta, daleke 1918. godine. To je ono što spaja Srbe, Grke i sve narode čije su vojske bile sile pobednice u Velikom ratu - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Naglasila je i da je proboj Solunskog fronta, 15. septembra 1918, jedan od najznačajnijih datuma iz savremene istorije srpskog naroda i jedan od najvećih uspeha srpske vojske u Velikom ratu. Zato ga Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, od ove godine obeležava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Kako je dodala, slavna i herojska dela naših predaka simbol su slobode, junaštva i savezništva i putokaz sadašnjim i budućim generacijama da cene mir, slobodu i prosperitet.

- To su ideali koji treba da nas sve vode napred i na kojima treba da počiva svako društvo i država - poručila je ministarka.

PRVA ODUSTALA BUGARSKA

PROBOJ Solunskog fronta trajao je od 15. do 17. septembra 1918, tokom bitke kod Dobrog polja, posle čega je Bugarska kapitulirala 30. septembra. Srpske i francuske snage nastavile su na sever, u oslobađanje Srbije. Beograd je oslobođen 1. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)