VIŠAK - 2.700 UČITELJA I NASTAVNIKA: U osnovnim i srednjim školama širom zemlje određeni prekobrojni prosvetari

Lj. BEGENIŠIĆ

20. 09. 2021. u 07:43

U OSNOVNIM i srednjim školama u Srbiji u prethodnoj školskoj godini, ionako turbulentnoj zbog onlajn nastave izazvane virusom korona, bez posla je ostalo 2.700 nastavnika.

ВИШАК - 2.700 УЧИТЕЉА И НАСТАВНИКА: У основним и средњим школама широм земље одређени прекобројни просветари

Foto V. Danilov

Od toga je tehnološkim viškom proglašeno 148 prosvetara sa punom radnom normom, a među njima je najviše učitelja, i to 19, dok je bez posla ostalo i 11 nastavnika praktične nastave.

Ostali su po nekoliko nastavnika iz srednjih stručnih škola, kao što su kožarske, dizajnerske, grafičke, građevinske...

Ovo pokazuju podaci Unije sindikata prosvetnih radnika, a kako nam je rekao Dobrivoje Marjanović, većina prosvetara koji su ostali bez posla zapošljava se u drugim školama u kojima ima upražnjenih radnih mesta. Listu slobodnih mesta objavilo je Ministarstvo prosvete, a nastavnici koji su tehnološki višak u svojoj školi konkurišu za posao u drugoj obrazovnoj ustanovi u kojoj je upražnjeno "njihovo" mesto. Oni imaju prednost u odnosu na kolege koje tu već predaju, ali su zaposleni na određeno vreme.

Jedna od mogućnosti je, napominje Marjanović, da nastavnik koji je tehnološki višak bude raspoređen na rad u bibiloteku, ili neko drugo mesto u svojoj školi. Prosvetari koji ne nađu novi posao u narednih godinu dana primaće 65 odsto od plate ako su pre gubitka posla imali punu normu. Ukoliko se ne zaposli i definitivno ostane tehnološki višak, dobija otpremninu.

- Ti nastavnici uglavnom se rasporede na upražnjena radna mesta - kaže Marjanović. - Godišnje samo u penziju ode između dve hiljade i tri hiljade prosvetara i na njihova mesta mora neko da dođe.

Od 2015. godine tako je raspoređeno oko 25.000 nastavnika, prošle školske godine preuzeto je 2.115 prosvetara, dok je od 2015. do 2020. godišnje preuzimano oko 2.500 njih.

Naš sagovornik ističe i da je oko 11.000 nastavnika koji su radili na određeno udomljeno, dobili su stalan posao i ušli u sistem.

Marjanović podseća da je njihovo zapošljavnje išlo po fazama, pa je tako sada na redu peta faza, odnosno nastavnici koji su počeli da rade 2018. godine na određeno vreme.

- Tu inicijativu uputili smo Ministarstvu prosvete i verujem da će biti realizovana - kaže Marjanović.

REŠENjE - MANjA ODELjENjA?

Sindikati kao rešenje predlažu smanjenje broja učenika po odeljenju, što bi, kako kažu, uposlilo nastavnike koji ostaju bez posla. Po njihovom mišljenju, gornja granica za broj učenika u odeljenju trebalo bi da bude 20, a sada ih ima i više od 30.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju