MINISTARSTVO ODBRANE: Raspisan konkurs za studentske stipendije

Novosti online

28. 07. 2021. u 17:09

MINISTARSTVO odbrane raspisalo je konkurs za dodelu studentskih stipendija za školsku 2021/2022. godinu, a kako je najavljeno, obezbeđenu finansijsku podršku tokom školovanja i sigurno radno mesto u sistemu odbrane dobiće 42 studenta.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: Расписан конкурс за студентске стипендије

Foto: MO Srbije

Tačnije, finansijska podrška i sigurno radno mesto očekuje 21 studenta treće i četvrte godine osnovnih studija, 19 studenata prve ili druge godine master akademskih studija i dvoje studenata pete godine integrisanih akademskih studija.

Stipendije za studente integrisanih akademskih studija odnose se na oblast farmacije, dok se stipendije za osnovne akademske studije nude za oblasti elektronike i računarstva, elektrotehnike, mašinstva, računarskog inženjerstva, građevinarstva, matematike, te zaštite na radu ili zaštite životne sredine.

Za stipendije namenjene master akademskim studijama moći će da se prijave studenti mašinstva i hemijskog inženjerstva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pravo na studentsku stipendiju imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena i čije se školovanje finansira iz budžeta.

Neophodno je da kandidati budu državljani Srbije, a da tokom studija nisu gubili nijednu godinu, te da su sve ispite iz prethodnih godina školovanja položili i to sa najmanjom prosečnom ocenom 7,5.

Kandidati koji zadovoljavaju kriterijume psihološke i zdravstvene procene kao i bezbednosne uslove rangiraće se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i efikasnosti studiranja.

Oni koji steknu status vojnog stipendiste dobijaće tokom treće godine osnovnih studija 35.000 dinara mesečno, a tokom četvrte 40.000 dinara.

Za studente integrisanih akademskih studija i master akademskih studija mesečna stipendija iznosiće 50.000 dinara.

Posle završenog školovanja, lica koja su se kvalifikovala za stipendije Ministartva odbrane dobiće zaposlenje u svojstvu oficira ili vojnog službenika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prokuplju, Pančevu, Kragujevcu ili Lađevcima kod Kraljeva, što je za svaku stipendiju unapred naznačeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)