TESTIRALI KOVID BEZ ODOBRENJA: Vanredna inspekcija Ministarstva zdravlja, podnete nove prekršajne prijave

V. C. S.

18. 07. 2021. u 21:58

ANTIGENSKE testove obavljaju i laboratorije i zdravstvene ustanove koje za to nisu ovlašćene, konstatovali su zdravstveni inspektori posle julske kontrole u 11 ustanova.

ТЕСТИРАЛИ КОВИД БЕЗ ОДОБРЕЊА: Ванредна инспекција Министарства здравља, поднете нове прекршајне пријаве

Foto AP

Spornim laboratorijama izrečena je zabrana obavljanja daljih testiranja i protiv njih su podnete prekršajne prijave.

Kontrola je obavljena od 5. do 9. jula i ustanovljeno je da se antigenski testovi rade u izvesnoj poliklinici koja nije registrovana za oblast mikrobiologije, zatim u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftizologija, kao i u šest biohemijskih laboratorija i u tri ambulante za zdravstvenu negu.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida 19, koji se primenjuje od polovine decembra prošle godine, propisano da se detekcija antigena SARS-CoV-2 u uzorcima nazofaringealnog brisa vrši u svim mikrobiološkim laboratorijama prema uslovima i u skladu sa instrukcijom Zavoda za javno zdravlje. O rezultatima testiranja laboratorije su dužne da svakodnevno izveštavaju nadležni zavod.

Vanredni inspekcijski nadzor obavljen je i zbog sve češćih slučajeva obavljanja raznih "antiejdž" procedura u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima bez dozvole. Inspekcija je od 5. maja do 23. juna, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu kontrolisala 48 objekata. Zbog kršenja zakona izrečeno je 12 mera zabrane obavljanja zdravstvene delatnosti, odnosno zabrane oglašavanja medicinskih usluga, a podnete su i prekršajne prijave osnivačima i odgovornim licima.

Prošle godine je, prema nedavno objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, podneto 7.329 krivičnih prijava za dela protiv zdravlja ljudi, a donete su 4.934 osude. Najviše je vezano za drogu, ali procesuirana su i nova dela vezana za koronu, kao i nadrilekarstvo. Za nadrilekarstvo prijave su podnete protiv šest osoba, ali nijedna nije osuđena.

STOTINE PRIJAVA

ZA nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije gonjeno je 880 ljudi, a osuđeno 343, od čega 43 na zatvor, 132 na kućni zatvor, a ostali na uslovnu ili novčanu kaznu. Za prenošenje zaraznih bolesti gonjeno je osam lica, a osuđeno sedam, od kojih je jedna završila iza rešetaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade