DANAS JE DAN PLEMENITIH: Uručene plakete za Najplemenitiji podvig godine "Večernjih novosti" - Herojska dela će biti upamćena (FOTO/VIDEO)

Novosti online

30. 06. 2021. u 11:49

U SKUPŠTINI grada Beograda danas je 58. put održana dodela plaketa za Najplemenitiji podvig godine "Večernjih novosti". Ceremonija je trebalo da bude održana u februaru, ali je zbog epidemioloških mera odložena za današnji dan.

ДАНАС ЈЕ ДАН ПЛЕМЕНИТИХ: Уручене плакете за Најплеменитији подвиг године Вечерњих новости - Херојска дела ће бити упамћена (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: P. Milošević

Među visokim zvanicama koje su dočekali glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić i zamenik glavnog i odgovornog urednika Milan Babović su patrijarh srpski Porfirije, predsednik Aleksandar Vučić, gradonačelnik Zoran Radojičić, ministar Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, Darija Kisić Tepavčević, advokat Toma Fila, humanitarac Arno Gujon, i mnogi drugi.

Nakon dolaska dobitnika plaketa i zvanica intonirana je himna Bože pravde koju je pevao Dušan Svilar.

Milorad Vučelić - Srbija i srpski narod pokazali snagu duha

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić se na početku obraćanja zahvalio svima koji su došli da uveličaju ovaj značajan dan za istoriju "Novosti".

Foto: P. Milošević

 

- Meni je izuzetna čast što mogu da vas pozdravim u ime "Večernjih novosti". Ovu svečanost održavamo u ove svetle i zlatne vidovdanske dane, kada su Srbija i srpski narod pokazali snagu duha i da su dostojni velikih predaka i savremenika. Danas, 58. put dodeljujemo priznanja za Najplemenitiji podvig godine. Tako svi oni staju u nepreglednu, gotovo milionsku kolonu najboljih koji su ovenčani priznanjem "Večernjih novosti" - istakao je Vučelić.

On je od srca pozdravio sve prisutne, i još jednom im se zahvalio na tome što su uveličali ovu proslavu.

Matija Bećković - Srbija se ujedinila u milosti, pružila ruku svima

Matija Bećković, predsednik žirija, rekao je da bez obzira na to kakva je godina bila, moramo da krunišemo neznane junake koji su nas obasjali svojoj čovečnošću.

- Plaketu su pogotovo zaslužili oni koji su izgubili bitku sa pandemijom. Srbija je tokom pandemije pružila ruku i milost svima koji su se obreli u nevolji. Podeljena Srbija se ujedinila u toj milosti, i zato je žiriju bilo lako da je proglasi za najplemenitiju u protekloj godini - rekao je Bećković.

On kaže da su mnogi dugo radili na tome da se duh zajedništva zameni sebičlukom, kao i da su veliki poduhvati zamenjeni selfijima, i da je briga o planeti završila u mobilnom telefonu.

- Kao čovek zamolio bih srpski narod da mi oprosti, to je bila velika greška. To je rekao predsednik Češke Miloš Zeman. To je bio podvig veka a ne godine. Tako smo i mi dužni da kažemo: Mogao sam i mogu Srbijo da učinim više za tebe. Oprosti nam što smo se u tebe razočarali, pre nego što smo uradili sve za tebe - istakao je Bećković, koji je potom pročitao svoju pesmu "Srbija".

Od Ave Serbia do Srbe na vrbe

od Srbe na vrbe do šake jada

od šake jada do Srbe na Srbe

Od Srbe na Srbe pa do na dno ada

od Serben mus šterben pa do Plave grobnice

od Plave grobnice do Vostani carice

od Vostani carice do sto za jednoga

od sto za jednoga i danka krvavoga

u beznađima ti si se nadala,

u bezverjima ti si verovala

i kad Srbi nisu ti si opraštala

i tvoja je zemlja Hristose rađala

kada bi se iz svojih krvi ispravila

i samoj sebi bi do kolena bila

nisi mogla živeti izvan istorije,

ali u njoj nije suština Srbije

Marko Antić - Skočio u zaleđenu reku da spase devojčicu

Marko Antić iz Zrenjanina je pokazao da odvažnost i hrabrost mogu da krase i sedamnaestogodišnjake. On se svojim podvigom svrstao među plemenite ljude koji su pokazali ljudsku veličinu.

 

Ne dvoumeći se ni trenutka Marko je skočio u hladni Begej i od smrti je izbavio osmogodišnju devojčicu koja se davila u reci.

On je godinu dana kasnije kratkom rečenicom pokazao zašto je zaslužio ovu plaketu.

- Opet bih uradio isto - rekao je Antić.

Kapetan Vranić - Heroj koji je dao život za svoju zemlju

Kapetan Svetislav Vranić, koji je nesebično radio na tome da pomogne svojoj zemlji, za šta je platio svojim životom, posthumno je dobio zlatnu plaketu.

Vranić je bio pilot koji je u gotovo neverovatnim uslovima leteo za Kinu, odakle je dopremao medicinsku pomoć Srbiji. Preminuo je nakon borbe sa virusom korona.

Plaketu je od glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milorada Vučelića primio njegov sin Marko.

Pavle Gavura - Neustrašivi momak iz Pančeva

Pavlu Gavuri iz Pančeva je u oktobru prošle godine dan počeo kao i svaki drugi. Do večeri tog 27. oktobra je postao heroj nacije.

Tokom požara u stanu na devetom spratu solitera na Dorćolu Pavle i njegovi prijatelji su bez straha učinili sve kako bi spasili devojčicu Minju Draganić iz zapaljene zgrade.

Foto: Novosti

Minja je od teških povreda kasnije preminula, a Pavle je rekao da ga je ta vest potpuno dotukla. Nakon njene smrti Pavle Gavura i njegovi prijatelji daju sve kako bi pomogli njenoj porodici.

Mladić iz Pančeva opravdano nije mogao da prisustvuje dodeli plakete.

Zlatna plaketa za lekare - Anđele čuvare Srbije

U neravnopravnoj borbi protiv korona virusa naši anđeli su bili lekari i medicinski radnici, koji su radili godinu dana bez ikakve pauze kako bi spasili što više života.

Ulagali su neverovatne napore da popune nedostajuće kapacitete i pomerali su granice.

Foto: D. Milovanović

 

Zato su naši lekari i medicinski radnici koji su položili svoje živote u borbi protiv virusa, ali i oni koji i dalje biju bitku za tuđe živote dobitnici zlatne plakete.

U ime svih tih hrabrih profesionalaca plaketu su primili prof. dr Dejan Stevanović iz KBC Zemun, viša medicinska sestra Slađana Krstić iz KBC Zemun, dr Marija Radisavljević iz KBC Zvezdara, anestetičar Miloš Vujičić iz KBC Zvezdara, dr Dušica Mladenović iz DZ Palilula i medicinska sestra Slavica Knežević.

Vučić - Država je uvek tu za sve, nije sramota ponositi se dobrim delima

Ove godine specijalnu zlatnu plaketu dobila je država Srbija, koja je u bespoštednoj borbi za vakcine i medicinska sredstva pružila ruku komšijama, pokazala plemenitost i podelila svoje bogatstvo sa svima.

Kao rezultat mudre politike srpskog vođstva na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem naša zemlja je u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih, zbog čega je akademik Matija Bećković uručio Vučiću zlatnu plaketu.

Predsednik je na početku podsetio na reči Matije Bećkovića "Ćeraćemo se mi još", rekavši da ćemo sa koronom nastaviti da se ćeramo. Vučić je istakao da ovo ne doživljava kao lično priznanje, već kao priznanje državi, iako je to uvek najnepopularnije - odati priznanje državi.

- U Srbiji čini mi se ne postoji ništa lakše od pljuvanja sopstvene države, i u njoj pronalaziti uvek krivca za sve. A država je uvek tu za sve. Slušali smo malopre heroja sa Begeja, koji je rekao drugarici: "Zovi vatrogasce i Hitnu pomoć". To je država - rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da smo u vakcinaciji uspešniji od mnogih drugih zemalja, zato što se nismo bestijalno dodvoravali drugim zemljama, već smo gradili prijateljstva sa svima.

- Dragi Marko, sećam se vašeg oca Svetislava Vranića, leteo sam sa njim, i znam koliko je veliki čovek koji je učinio sve za svoju državu. Ovo priznanje pripada njemu, i lekarima, medicinskim sestrama, ali i državnim službenicima koji su se borili da svi kontingenti vakcina stignu na vreme - kazao je predsednik.

Foto: P. Milošević

 

Vučić je istakao da se svi pomalo stide da kažu da je država uradila dobar posao, iako je Srbija na odličan način odgovorila na pandemiju.

- Naša država na pandemiju nije gledala kao na političku arenu, već kao na izazov koji ćemo pobediti. Srbija je svetosavski pružila ruku svima, čak i onima koji nisu hteli da je prihvate. Mi smo dali čak 450.000 doza vakcina strancima. Toliko nijedna druga zemlja nije donirala, izuzev Kine. A spremni smo i dalje da doniramo - istakao je predsednik, i rekao da je to za ponos.

On kaže da smo čak i zemljama EU donirali vakcine, ali da to ne nailazi na veliku pažnju zato što postoji navika da je Srbija ta koja mora da prima milostinju.

- Želim da se zahvalim "Večernjim novostima", komisiji, rukovodstvu "Večernjih novosti", i da kažem da sam danas pokušao da pokažem kako nije sramota ponositi se dobrim delima, pa čak i kada predstavljate tako prokazanu državu. Hvala vam najlepše i živela Srbija - rekao je Vučić na šta je pozdravljen aplauzom. 

Po završetku govora predsednik Vučić je prišao njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju i uzeo blagoslov od njega, poljubivši mu ruku.

Zlatna plaketa verujućem narodu i monaštvu SPC u Crnoj Gori

Nakon što je Dušan Svilar otpevao popularnu pesmu "Pukni zoro", voditeljka je podsetila na veliki značaj litija kojima su odbranjene svetinje SPC u Crnoj Gori.

Foto: Novosti

"Večernje novosti" su tih dana ostavila dragocena materijalna svedočanstva o pobuni čija je suština stala u tri reči: "Ne damo svetinje".

Zato je zlatnu plaketu dobio verujući narod i monaštvo Crne Gore, koja je uručena na prošlogodišnjoj svečanosti blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.

- Ovaj narod nije izgubio dušu - rekao je tada mitropolit Amfilohije.

Srce veće od kuće - Zlatna plaketa za Miloša Mijailovića

Plaketu "Novosti" za najplemenitiji podvig godine je dobio i Miloš Mijailović iz Gornjeg Milanovca.

Foto: Novosti

Miloš je prodao svoju kuću kako bi pomogao skupljanju novca za lečenje male Anike Manić, a kako je rekao - to bi uradio ponovo.

Njemu je plaketu uručio akademik Matija Bećković.

Veliko srce Aleksandra Čanovića

Aleksandar Čanović bi ostao nepoznat i niko ne bi čuo za njegovu plemenitost da početkom decembra 2020. godine u žižu javnosti nije dospela priča o osamdesetogodišnjoj baki Leposavi Stojanović.

Foto: Novosti

Baka Leposava se lavovski bori da sačuva svoj stan u centru Prištine, i ponosno bez trunke straha gde god ode govori srpski.

Aleksandar na svakom koraku pomaže Leposavi, ne žaleći ni vremena ni novca kako bi joj obezbedio život dostojan čoveka. Njemu je plaketu uručio Milorad Vučelić.

Iz Švajcarske čuvaju svoju Srbiju - Plaketa za Zorana i Ivanu Obradović

Samo vest da je Srbija pogođena pandemijom i da su našoj zemlji preko potrebni respiratori bila je dovoljna Zoranu i Ivani Obradović, koji žive u Švajcarskoj, da učine sve što mogu da pomognu svojoj zemlji.

 

Ljubav prema otadžbini ih je pokrenula i odgovorili su istog dana. Zdravstvu Srbije su poslali tri respiratora, u ime svojih ćerki Katarine, Natalije i Marije.

Svojom humanošću su pokazali da im je otadžbina u srcu ma gde da su.

Ivana i Zoran Obradović nisu mogli da prisustvuju uručivanju plakete, koju je u njihovo ime primio Dušan Đurić.

Stopama patrijarha Pavla - Plaketa za Kućance i eparhiju Pakračko-Slavonsku

Plaketu za Najplemenitiji podvig godine su dobili i eparhija Pakračko-Slavonska i Kućanci.

Vođeni rečima blaženopočivšeg patrijarha Pavla, u teškim okolnosima nastavljaju da obnavljaju svoje divno selo i svoje svetinje.

U njihovo ime plaketu je od Milorada Vučelića primio prota Dragan Gaćeša.

Radoslav Marjanović: "Nema bogatstva i kuće koji vrede kao zdravlje jednog deteta"

Radoslav Marjanović iz Umčara je prošle godine prodao kuću koju je dobio u nasledstvo i 10.000 evra dobijenih za nju dao za lečenje male Minje Matić iz Kragujevca.

Foto: D. Milovanović

 

Misao koja je vodila njegovo srce je jednostavna: "Nema bogatstva i kuće koji vrede kao zdravlje jednog deteta."

Njemu je plaketu uručio predsednik žirija Matija Bećković.

Miroljub Milanović - Iz velike tragedije rodilo se dobročinstvo

Miroljub Milanović iz Kaonika kod Kruševca je čovek velikog srca koji je strašan bol pretočio u humanitarni rad.

Foto: D. Milovanović

 
On je izgubio sina Marka, iz čega se rodilo dobročinstvo, a uspomenu na svoje dete čuva pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Slavoljub Ristić čini sve za bolesnu decu

Teška godina pandemije nije uspela da omete i zaustavi građane Srbije u prikupljanju novca za lečenje mališana obolelih od najtežih bolesti.

Foto: D. Milovanović

 

 

 

 

I u takvim okolnostima uspeli su da prikupe više od 12 miliona dolara za lečenje petoro mališana kojima je bilo neophodno da prime "zolgensmu", najskuplji lek na svetu.

Te akcije je osmislio, kako bi dopreo do što većeg broja ljudi, Slavoljub Ristić, kome je plaketu uručio predsednik žirija Matija Bećković.

"Poseban osećaj sreće i zadovoljstva" - Robert Mileski iz Beča dobitnik plakete "Večernjih novosti"

Ni epidemija koja je harala Evropom, ni daljina ni obaveze nisu sprečile IT stručnjaka iz Beča Roberta Mileskog.

Robert je poreklom iz Severne Makedonije, a svoje veliko srce je pokazao ličnim zalaganjem i donacijom čak 160 kompjutera mališanima na Kosovu i Metohiji.

Foto: Novosti

Kao da to nije dovoljno, on redovno višečlanim i socijalno-ugroženim porodicama u srpskim enklavama šalje humanitarnu pomoć.

- To je za mene nešto najlepše, poseban osećaj sreće i zadovoljstva, i pritom izmamiš osmehe deci. To je poseban osećaj, nešto što ne može da se doživi - rekao je Mileski.

On je došao iz Beča kako bi mu urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić uručio plaketu.

Od sigurne smrti spasili čitavu porodicu - plakete za policajce Kilibardu i Kešeljevića

Krajem aprila prošle godine, u rano jutro, iz požara koji je buktio u kući u Vrbasu od sigurne smrti je spasen Aleksandar Hromiš.

Foto: Novosti

Njegova supruga Sanja i četvoro dece - Anastasija, Ognjen, Damjan i Filip - bezbedno su evakuisani.

Pitanje je kakva bi njihova sudbina bila da im tog jutra u pomoć nisu pritekli junaci Nikola Kilibarda i Mirko Kešeljević - pripadnici Interventne jedinice novosadske policije.

Njima je plaketu uručio Marija Bećković.

Bez straha i pompe spasao hiljade života - plaketa za plemenitog pukovnika Anđelkovića

Bez straha i pompe, brzo i efikasno je pukovnik Radivoje Anđelković osmislio i organizovao najveće centre na Balkanu za smeštaj kovid pozitivnih pacijenata.

Zahvaljujući znanju i stručnosti ovog doktora veterine, Sajam i Arena su postali privremene bolnice za lečenje obolelih.

Ovakav zadatak je jedna od misija naše vojske. Mi znamo da ćemo dobiti ovu bitku, pravo je pitanje po koju cenu. Moj zadatak je da za žrtva bude što manja.

Na samom kraju ceremonije svi plemeniti dobitnici plaketa su se zajedno fotografisali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (25)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima