VREMENSKA PROGNOZA ZA NEDELJU PRED NAMA: Evo kakvo nas vreme očekuje danas i narednih 7 dana

Novosti online

14. 06. 2021. u 15:30

NAJNOVIJA vremenska prognoza koju je objavio meteorolog Đorđe Đurić predviđa nam toplo vreme za sledeću nedelju, ali uz moguće pojave pljuskova.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ ПРЕД НАМА: Ево какво нас време очекује данас и наредних 7 дана

Foto: Depositphotos

- Pred nama je sedmica sa toplijim vremenom, u drugoj polovini sedmice temperature oko 30°C. U nedelju je preko Srbije sa severozapada došlo do brzog premeštanja hladnog fronta, prolazno uz kišu i pljuskove. Hladni front doveo je do prodora i advekcije osetno svežije vazdušne mase sa severozapada. Kako je severozapadno od Srbije vazdušni pritisak povišen, a jugoistočno od nas snižen, usled izraženog gradijenta vazdušnog pritiska duva i veoma jak severozapadni vetar. U prizemlju je došlo do porasta vazdušnog pritiska, zbog uticaja Azorskog anticiklona, dok je istočno i jugoistočno od nas i dalje prisutan visinski ciklon, zbog čega nije došlo do potpune stabilizacije vremena - napisao je meteorolog.

Vremenska prognoza za nedelju pred nama

Đurić je potom objasnio kakva nas vremenska prognoza čeka u nedelji pred nama. On ističe da je uticaj pomenutog anticiklona doveo do postepene, ali ne i potpune stabilizacije vremena, jer zbog uticaja visinskog ciklona i danas, i ponovo od srede i četvrtka, a naročito u petak i subotu ima uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

- U Srbiji u ponedeljak promenljivo oblačno i relativno sveže za ovo doba godine. Sredinom dana i posle podne očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, naročito u Pomoravlju i na istoku Srbije. Maksimalna temperatura od 18 do 23°C, u Beogradu do 22°C. Od srede se usled pružanja grebena anticiklona sa jugozapada zapadnije od našeg područja, nad našim područjem očekuje advekcija tople vazdušne mase sa Mediterana. Ujedno se iznad severoistočne Evrope očekuje prostrani anticiklon, a iznad Crnog mora i istoka Balkanskog poluostrva prisustvo visinskog ciklona - naveo je Đurić.

On kaže da će u Srbiji u sredu i četvrtak biti pretežno sunčano i toplo, povremeno uz umerenu oblačnost. Sredinom dana i posle podne ponedge se očekuji jači razvoj konvektivne oblačnosti i pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u istočnim, jugoistočnim i u brdsko-planinskim predelima. Maksimalna temperature u sredu od 25 do 29°C, a u četvrtak do 30°C.

- U petak i u subotu promenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za kratkotrajne grmljavinske oluje sa gradom, uz intenzivna električna pražnjenja. Maksimalna temperatura u petak od 27 do 31°C, a u subotu malo svežije - zaključio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)