Na obali Pivskog jezera stasavaju budući košarkaški asovi: Klinci stopama NBA zvezde Bogdanovića

Veliša KADIĆ

nedelja, 28. 06. 2020. u 18:30

На обали Пивског језера стасавају будући кошаркашки асови: Клинци стопама НБА звезде Богдановића

Devojčice i dečaci iz KK "Piva basket" sa trenerom Miljanom Vukotićem Foto Privatna arhiva

Trener Miljan Vukotić, bivši kapiten Sutjeske
U PODNOŽJU planinskih masiva Durmitora, Volujaka i Maglića, kanjona Tare od kojeg zastaje dah, Plužinama odzvanja veseli žagor mališana koji "cepaju" mrežicu na koševima dvorane javne ustanove Obrazovni centar Plužine, pod čijim krovom stasavaju budući asovi igre pod obručima. A ovaj kraj ih je i te kako iznedrio - poput "bombardera" srpske reprezentacije i NBA zvezde Bogdana Bogdanovića, Bojana i Jelene Dubljević, Jelene Knežević Mirković.

Dečaci i devojčice vredno treniraju po savetima Miljana Vukotića, bivšeg kapitena Ibona i Sutjeske iz Nikšića, koji je svojevremeno svoja dostignuća dokazivao i u drugim košarkaškim centrima - Podgorici, Novom Sadu, Bileći, ali i Bugarskoj. "Zakucavanje", rolanje i druge veštine koje demonstrira zadivljuju klince, koji priželjkuju da možda jednog dana i oni dostignu ili prevaziđu taj nivo.

KADA je okačio patike o klin, Miljan se nije odrekao košarke, već je odlučio da se oproba kao trener, koji ogromno iskustvo stečeno na parketu, sa velikom ljubavlju prenosi na nove naraštaje u malenoj varoši na obali Pivskog jezera i klubu Piva basket.

PIVLjANI DA POMOGNU U KLUBU Piva basket, kao i celom pivskom kraju, nadaju se da će Pivljani i Durmitorci koji žive van Crne Gore na neki način pomoći da ova družina nastavi da egzistira. Samo u Beogradu živi više Pivljana nego u celoj Pivi! Među njima je ogroman broj uglednih ljudi iz sveta politike, biznisa, kulture i sporta, koji bi mogli da pomognu najmlađem sportskom klektivu u rodnom kraju.

- Oduševljen sam potencijalom koji imaju ova deca za košarku, ali i druge sportove. Moja priča ne bi bila ostvariva da nismo imali podršku opštinske vlasti, predsednika Opštine Plužine Mijuška Bajagića, savetnika za sport Nikole Cicmila, kao i direktora obrazovnog centra Nikole Agramovića. Posmatram ove mališane, koji jedva čekaju da istrče na parket i nauče nešto novo. Mogao sam da biram gde ću da radim, ali ovaj "rudnik zlata" ne bih menjao. Ovo su košarkaški dragulji, a vreme će pokazati da se isplatilo raditi sa ovom divnom decom. Zadovoljni su i njihovi roditelji, tako da je utisak potpun - kaže, za "Novosti", prekaljeni košarkaški as Miljan Vukotić, koji je tri puta biran za najboljeg košarkaša Nikšića.

LjUDE koji vode ovu opštinu ohrabrila je nedavna poseta ambasadora Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića, koji je prvom čoveku opštine Bajagiću preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića da je zvanični Beograd spreman da investira i učestvuje u izgradnji sportske hale u Plužinama, koja nedostaje.

- Svi smo obradovani ovom pričom, jer ako se pređe sa reči na dela, to bi bio kapitalan objekat koji bi ovom kraju omogućio još veći i jači razvoj sporta, posebno košarkaškog - dodaje Vukotić.

Iskusni košarkaš gleda uveliko u budućnost.

- Trasiramo put koji će, nadam se, biti uspešan. Pivski kraj to zaslužuje. Jer, imamo viziju kluba koji će biti prepoznat mnogo šire. Prvi korak smo napravili - deca hrle na treninge, koja u svojim glavicama već razmišljaju o karijerama. U mnogima od njih vidim nove Bogdane, Bojane, Jelene - kaže ponosno učitelj košarke pivskih mališana.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije