Na Adi Ciganliji održana čukarička roštiljijada: Ni kovid nije sprečio zabavu

B. BORISAVLjEVIĆ

28. 06. 2020. u 06:48

Tajna ukusnog mesa u marinadi od začina i luka

На Ади Циганлији одржана чукаричка роштиљијада: Ни ковид није спречио забаву

Beograđani pokazali veštinu spremanja roštilja Foto D. Milovanović

MIRIS ćumura se širio Adom Ciganlijom. Tradicionalna roštiljijada "Ćumurom sa humorom" koju organizuje Ferijalni savez Čukarice, okupila je veliki broj Beograđana. Ljubitelji dobrog zalogaja i pokoje čašice nisu marili na upozorenja nadležnih da se izbegavaju veća okupljanja pa su, uz igru i pesmu folkloraša, okretali ražnjiće, ćevape, kobasice...

Okupljanje je bilo zakazano deset ujutru, ali je većina majstora roštilja stigla mnogo ranije. Trebalo je dobro usoliti meso i ostaviti ga da malo odstoji, očistiti "rešetke" za pečenje i raspaliti vatru. Jači pol se, uglavnom, bavio pripremanjem mesnih specijaliteta, a dame su bile zadužene za seckanje salata i grilovanje pečuraka, paprika, tikvica, koje su servirale kao priloge.

I dok su jedni tek premazivali roštilj slaninicom, oko podneva, neki su već ispekli prvu turu. Za predah od vrućine i dima, dobro je došlo hladno pivce. Našoj ekipi grupa mladića iz Rakovice otkrila je tajnu dobrog roštilja. Kažu, najvažnija je dobra priprema mesa i samog roštilja.

ODGOVORNI U MANjINI IAKO situacija sa virusom korona poslednjih dana nije ohrabrujuća, učesnicima roštiljijade to nije smetalo. Malobrojni sugrađani imali su masku na licu, ali vrućina, toplota i miris roštilja sprečile su ih u nameri da do kraja budu odgovorni prema sebi i drugima. Distanca se uglavnom nije poštovala.

- Kako bi bilo sočno i mekano, meso mora biti u marinadi bar dva sata u frižideru - kažu oni. - Najbolja je od ulja, soli, mešavine začina i belog ili crnog luka. Veoma je važna i temperatura vatre, koja se mora menjati u zavisnosti od vrste mesa. Roštilj pre pečenja mora da bude zagrejan kako bi se meso brzo zapeklo i dobilo karakterističnu šaru, a i da hranljivi i aromatični sokovi ne bi iscurili. Tamna mesa se prvo peku na najjačoj vatri, pa na normalnoj. Pileće belo se stavlja na slabiji žar da ne izgori.

Za dobar štimung pobrinuli su se članovi kulturno-umetničkih društava, koji su se smenjivali na pozornici. Iako je bilo pakleno vruće, folkloraši su hrabro izdržali da u narodnim nošnjama na plus 30 stepeni, izvedu najpoznatije spletove igara iz svih krajeva Srbije, što je izazvalo oduševljenje prisutnih. Stručni žiri, sastavljen od profesionalnih kuvara i profesora, birao je najukusniji roštilj i najbolju dekoraciju.


I dame dale svoj doprinos


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Жаре - Жарково

28.06.2020. 20:57

"Роштиљијада", и то на Видовдан, усред поста?!? Па БРАААВО "чукаричани" и остали "београђани", поред вас живих нама Србима није потребан ни NATO, ни шиптари, ни најезда илегалних миграната из исламских земаља!!!