S maskom otkrivaju prestonicu, počinje razgledanje Beograda s reka: Turistička ponuda glavnog grada ponovo dostupna kao pre korone

S. B. MILOŠEVIĆ

utorak, 26. 05. 2020. u 10:15

С маском откривају престоницу, почиње разгледање Београда с река: Туристичка понуда главног града поново доступна као пре короне

Vodič sa turistima na Trgu republike Foto Z. Jovanović

U narednih nekoliko dana otvaraju se Beli dvor kao i objekti na Kalemegdanu
KOMPLETNA turistička ponuda prestonice gostima iz unutrašnjosti, ali i sugrađanima biće dostupna za dve nedelje. I dok je otvorenim autobusima Beograd mogao da se obiđe još pre dve sedmice, JKP "Beogradska tvrđava" nije otvorilo vrata svojih objekata. Ipak, kako kažu u Turističkoj organizaciji Beograda (TOB), za 14 dana turistički život u prestonici izgledaće kao i pre pandemije virusa korona.

Prema rečima direktora TOB Miodraga Popovića, beogradska izletišta poput Ade Ciganlije, Košutnjaka, Avale i Kosmaja odavno su "proradila". Ture razgledanja prestonice iz otvorenog turističkog autobusa počele su već prve nedelje po puštanju javnog prevoza, a od danas je moguće i razgledanje grada sa brodovima sa Save i Dunava.

- Šetnje koje organizujemo uveliko su dostupne sugrađanima i gostima Beograda, a i pre pandemije virusa organizovane su u zavisnosti od interesovanja. Svako ko želi, može da se prijavi. Sa dozvolama Vlade da se na jednom prostoru okupi 100 ljudi, dobili smo mogućnost da organizujemo još dosta toga. Naravno, nošenje zaštitnih maski je preporučljivo. U narednih nedelju dana za posete će biti dostupan Kraljevski dvor na Dedinju, kao i objekti na Kalemegdanu, a tako i tura koja otkriva tajne podzemnog Beograda - kaže za "Novosti" Popović.

NOĆNI ŽIVOT RESTORANI i barovi širom grada otvorili su vrata svima koji su se za proteklih nekoliko meseci usled pandemije virusa uželeli noćnog života. Beton hala, Skadarlija, Knez Mihailova i splavovi ne miruju već sve vrvi od života, uz zabavu po kojoj je naš grad poznat i muziku.

Direktor TOB navodi da Beograđani i sada mogu da uživaju u obilasku prestonice i da za 20 minuta vožnje mogu da stignu do turističkih bisera ne napustivši teritoriju grada.

On je podsetio da, na primer, u Surčinu može da se prošeta Bojčinskom šumom, svrati u tamošnji restoran ili da se odsedne u Bojčinskim brvnarama na Savi ...

- Lokalitet Vinča u opštini Grocka je takođe na 20 minuta od centra. Svakome preporučujem da zastane u mestu Vinogradi gde se pruža najlepši pogled na Dunav. Ko ide ka Mladenovcu i Sopotu, preporuka je da obiđe jezera oko Mladenovca etno-sela "Babe" i "Amerić", manastire Tresije i Pavlovac, kao i da proba pivo na obroncima Kosmaja - ističe Popović.

Najavljuje i novitete u turističkoj ponudi poput vinske ture, gde će posetioci moći da obiđu vinarije na tlu prestonice.