NATALIJA Glišić (10) pokazala je svima da ima veliko srce! Zabrinuta zbog situacije nastale usled virusa korona, odlučila je da donira džeparac, ni manje ni više nego državi, za nabavku zaštitnih maski ili respiratora. U ovom plemenitom gestu ima punu podršku porodice, a svog "novčanog dela" odreći će se i njen brat Bogdan (8) i sestrica Magdalena (6).

Ova devojčica nije ostala imuna na svakodnevne vesti o smrti ljudi zbog opake infekcije, kako u svetu, tako i kod nas. Budući da je u izolaciji sa porodicom u Batajnici, prati konferencije nadležnih i brine. Za svoje bližnje, ali i za druge. Iako mala, Natalija razume kroz šta svet prolazi, stoga, čvrsto je rešila da pomogne.

- Svako dana čujemo da se broj umrlih povećava - kaže nam glasom deteta, ali sa zabrinutošću odrasle osobe. - Rešila sam da državi doniram svoj džeparac. To nije bogzna kakav novac, ali svaka pomoć u ovom trenutku znam da dobro dođe. Volela bih da taj novac ode za nabavku maski ili respiratora.


Kako nam je otkrila, niko nije uticao na njenu odluku. Štaviše, niko nije ni znao šta ima na umu, sve dok nedavno sa bratom i sestrom nije došla kod porodice i saopštila da džeparac želi da preda kome je to potrebno.


- Naša porodica ima rasadnik cveća i prodajemo ga u dvorištu. Natalija, Bogdan i Magdalena nam pomažu u prodaji kad god to mogu, i uzimaju procenat od svakog prodatog cveta. To im je džeparac. Novac su skupili, došli su kod bake i predali joj. Ona je mislila da ga njoj daju, i nije želela da uzme, ali kada su rekli šta planiraju, svi smo se oduševili - priča ponosno Natalijin ujak Milenko Barišić.


Prema njegovim rečima, o novom virusu svuda se priča, i nije moguće decu poštedeti loših vesti u ovom trenutku. Nabavka respiratora je ambiciozna želja, ali bilo bi lepo kada bi mogli sami da nabave maske, pa da ih proslede kome treba. Jer, kako kaže ujak, Natalija je rešila da se odrekne novca i ništa je ne može pokolebati u toj nameri. Brat i sestra joj veruju da je to ispravna odluka i pratiće je u tom herojstvu u stopu.


Mala Natalija ni drugarima nije rekla veliki plan. Ali hoće. I, kako kaže, sigurna je da će joj se i pridružiti.BROJ ŽIRO RAČUNA

SVI zainteresovani koji bi želeli da doniraju novac, mogu to da učine na sledeći način:

Grad Beograd - Tekući dobrovoljni transferi od fizičkih i pravnih lica 840-744141843-14, po modelu 97, poziv na broj odobrenja 85-501-21.

Kako je navedeno iz Sekretarijata za finansije, donator novčanih sredstava nema nikakvih poreskih niti drugih obaveza.


NEDOSTAJE JOJ ŠKOLA


HEROINA naše priče odličan je đak Osnovne škole "Branko Radičević" u Batajnici. Vreme joj prolazi u učenju, igri sa bratom, sestrom i psom. Ali, priznaje da joj je dosadno kada nije sa drugarima u školi. Budući da živi sa mamom i bakom, pomaže im u svemu.

- Za nabavku je zadužena mama jer radi u trgovini. Baka ne spada u kritičnu kategoriju jer ima 58 godina, ali čuvamo je. Ona izlazi van dvorišta kada baš mora - kaže Natalija.