UPRKOS vanrednim i pooštrenim merama kretanja, socijalno ugroženi nisu zaboravljeni. Narodne kuhinje, zasada, rade svakodnevno i dele hranu u uobičajeno vreme. Jedan sat dnevno u jutarnjim časovima rezervisan je za podelu obroka. S druge strane, kuhinja u okviru Srpske pravoslavne crkve redukovala je rad, pa će tako ugroženi svakog ponedeljka dobijati hranu za celu nedelju.

Kako smo se uverili u jednoj od narodnih kuhinja u centru grada, kuvani obrok bio je spreman već rano ujutru. Prvi korisnici uzeli su svoje sledovanje, a tokom sat vremena nije bilo gužve. Nezvanično smo saznali da i u ovim vanrednim okolnostima ljudi dolaze, budući da su ne tako malom broju njih ovi besplatni obroci dragoceni. Ipak, starijih korisnika poslednjih dana sve je manje, pa za njih hranu preuzimaju mlađi članovi porodice, rođaci, ali i volonteri pri novootvorenim opštinskim servisima.
- Besplatni obroci za materijalno ugrožene korisnike se isporučuju bez prekida, kao i do sada - rekli su nam nadležni iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu. - Naši korisnici su nam na prvom mestu, tu smo da pružimo pomoć i podršku svakom kome je to potrebno.

Istog stava je i Versko dobrotvorno starateljstvo pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Međutim, zbog novonastale situacije sa virusom korona, i oni su bili prinuđeni da donesu niz mera kako bi sve zaštitili.

- Svakog ponedeljka isporučićemo zalihu hrane koja će biti dovoljna za naredne dane - kaže nam sveštenik Vladimir Marković. - Paketi će sadržati osnovne životne namirnice i konzerviranu hranu. Istog dana delićemo i lekove onima koji su bolesni.
Prema rečima sveštenika Markovića, porodicama sa nekoliko dece i iznemoglima, vozači Starateljstva donosiće namirnice i ostalim danima. Na spisku je više od stotinu porodica i dvadesetak bolesnih.


NEMA SEKCIJA

VERSKO dobrotvorno starateljstvo u redovnim okolnostima nudi i sekcije za domaću radinost, časove engleskog, italijanskog, grčkog i francuskog jezika, dodatnu pripremnu nastavu, pravno savetovalište i savetovalište za porodicu.
Sve navedene aktivnosti biće obustavljene do daljeg.