Ceo Lazarevac za protezu: Alarmantni rezultati o oralnom zdravlju učenika osnovnih i srednjih škola

B. BORISAVLjEVIĆ

sreda, 12. 02. 2020. u 08:57

Цео Лазаревац за протезу: Алармантни резултати о оралном здрављу ученика основних и средњих школа
Ova dijagnoza upisana je u karton i kod svakog drugog učenika trećeg razreda srednje škole, a najviše ih je bilo na Zvezdari
OD 10.355 učenika sedmog razreda, koji su bili na stomatološkom sistematskom pregledu u 2018. godini, kod 5.206 ili 60,9 odsto njih je utvrđeno prisustvo nelečenih ortodontskih anomalija, a u Lazarevcu baš kod svih koji su se pojavili u ordinaciji - pokazuje analiza koju je uradio Gradski zavod za javno zdravlje. Ova dijagnoza upisana je u karton i kod svakog drugog učenika trećeg razreda srednje škole, a najviše ih je bilo na Zvezdari - 89,5 odsto od onih koji su došli na sistematski pregled.

Kako se navodi u analizi GZJZ, procenat nelečenih ortodontskih anomalija kod dece u sedmom razredu beleži rastući trend, a i trećem razredu srednje škole je u opadajućoj liniji. Reč je o odstupanjima od pravilnog položaja zuba što zadaje probleme pri govoru, žvakanju i gutanju. Najčešće anomalije koje se dijagnostikuju su - izbočeni gornji sekutići, izbočena gornja vilica, razdvojeni ili zbijeni zubi... Razlozi nastanka ovih deformacija su različiti.

ZDRAVI ZUBI NAJVIŠE sedmogodišnjaka sa svim zdravim zubima u 2018. godini registrovano je domovima zdravlja u Mladenovcu - 72,4 odsto i na Starom gradu - 69,4, a najmanje u Grockoj (20,3), Sopotu (22) i Obrenovcu (22,5). Kada je reč o učenicima sedmog razreda, najviše njih bez ijednog karijesa bilo je u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika železnice (84 odsto) i DZ "Vračar" (78,6), a najmanje u Grockoj (25,2) i Obrenovcu (26,9)

.- Nasleđe jeste bitan faktor, ali ne i jedini - objašnjava dr Ana Gajić, specijalista i magistar ortopedije vilice, profesor u Zubotehničkoj školi. - Na pojavu nepravilnosti utiče i održavanje oralne higijene, sisanje prsta dovodi do toga da se gornja vilica ne razvija dobro. Jedan od važnih uzroka je i ishrana. Konzumiranjem brze i mekane hrane ne pokreće se funkcija žvakanja kod dece, koja je izuzetno važna. Tako se hrana lepi za zube, ako oni se ne peru redovno stvara se karijes, koji ako se ne leči dovodi do vađenja zuba.

Naša sagovornica navodi da i slatkiši imaju uticaja na stvaranje anomalija, dodajući da se ne mogu u potpunosti zabraniti deci, već se moraju jesti umereno. Dr Gajić naglašava da hrana mora da se žvaće, da se održava redovna higijena zuba, a nezobilazna je i poseta stomatologu već sa pojavom prvih mlečnih zuba, kako bi se na vreme uočile eventualne nepravilnosti i lečile.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije