VIRUSNE respiratorne infekcije ispraznile su učionice. Na udaru su, uglavnom, osnovci, koji su napunili čekaonice domova zdravlja. Podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da je najviše novoobolelih među školskom decom i radno sposobnim stanovništvom. Lekari savetuju mirovanje bar desetak, iako simptomi prolaze za tri-četiri dana.

Prema rečima Dejana Joneva, pedijatra u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici, završetkom mini-raspusta znatno je povećan broj dece koja su potražili pomoć lekara. On ističe da toplo vreme, za ovo doba godine, pogoduje razvoju virusa, a deca su najugroženija.

- Simptomi su kašalj, zapušen nos ili curenje, bol u grlu prilikom gutanja, glavobolja, malaksalost, temperatura nije prisutna kod sve dece, ali je izuzetno visoka od 39 do čak 40 stepeni - navodi dr Jonev. - Simptomi prolaze za tri-četiri dana, ali potrebno je mirovanje bar desetak dana da se organizam oporavi. Obavezna je kontrola posle pet dana, kako ne bi došlo do sekundarnih komplikacija, kao što su upala uha ili grla. Terapija su lekovi za smirenje kašlja, sprejevi i tablete za grlo, antipiretici za snižavanje temperature.

Pročitajte još - Kamera putnicima meri temperaturu: Srbija POJAČAVA mere zaštite zbog koronavirusa koji se ŠIRI izvan granica Kine

Direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu Milan Krstić kaže da je od prošle nedelje primećeno veće odsustvo dece sa nastave. On ističe da svakodnevno roditelji obaveštavaju da su deca bolesna i neće doći na nastavu. Krstić navodi da najmanje po petoro đaka izostaje sakog dana, a u nekim odeljenjima i znatano više. Uglavnom se žale na visoku temperaturu i malaksalost.

- Poslednjih dana znatno se oseća izostajanje većeg broja dece sa nastave - kaže Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči. - U odeljenju nedostaje bar po deset učenika. Kako se bliži Sveti Sava, uveliko teku pripreme za priredbu, a kako zbog virusa deca ne dolaze u školu, moramo uvek imati "rezervu".

Pedijatri upozoravaju da se novi "talas" virusa očekuje početkom drugog polugodišta, kada se deca vrate sa raspusta. Virusne respiratorne infekcije se najviše šire u kolektivima, prelaze sa jednog deteta na drugo iskašljavanjem, kijanjem.

RASTE BROJ OBOLELIH

U prošloj nedelji registovano je za četvrtinu više obolelih od akutnih respiratornih infekcija - ukupno 16.799, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Beleži se i povećanje broja pacijenata sa simptomima sličnim gripu, kojih je bilo 100, što je za 23,5 odsto više.

Više od polovine obolelih je među školaricima i mališanaima - od pet do 19 godina bilo je čak 39,6 odsto obolelih, a među mališanima do četiri godine 16,5 odsto. U uzrastu od 20 do 64 godina, sa dijagnozom ARI bilo je 33,2 obolelih, dok ih je među starijima od 65 godina 10,7 odsto.