Gotovo milion za kazne: Privatni prevoznici na račun grada uplatiće 940.000 dinara

S. B. M.

13. 01. 2020. u 08:50

Готово милион за казне: Приватни превозници на рачун града уплатиће 940.000 динара

Vozači bili zatečeni bez uniforme

Zaposleni u Sekretarijatu za javni prevoz uočili 47 propusta
PRIVATNI prevoznici moraće na račun grada da uplate 940.000 dinara na ime kazni, a zbog nepravilnosti koje su inspektori Sekretarijata za javni prevoz uočili krajem sedmice i tokom vikenda.

Tokom petka i subote obavljen je pregled rada prevoznika na terenu i tom prilikom je iskontrolisano 101 vozilo i utvrđeno 47 nepravilnosti. Inspektori su kontrolisali prevoznike: "Bamiron", "B and B linea", "Knežević trans", "Košava", "Lekon", "Saga trans" i "Unakop".

Inspektori su u 31 slučaju zatekli za volanom vozača bez uniforme, a šest vozila nisu ispunjavala tehničko-eksploatacione karakteristike. Dva autobusa su imala neispravnu displej tablu, a osam vozila nisu bila čista.

Da će nadležne gradske inspekcije i komunalna milicija početi proveru rada privatnih prevoznika koji saobraćaju na delu linija javnog prevoza, najavio je juče zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Grad uredno ispunjava obaveze prema svim prevoznicima i oni su se figurativno "tukli" za linije. Zato ćemo u narednom periodu proveravati kako oni ispunjavaju obaveze prema građanima, odnosno da li radi grejanje u privatnim autobusima, da li naplaćuju karte, da li vozači imaju uniforme. Očekujemo i da privatnici ulože u nove autobuse, jer neki od njih voze evropske "krševe".

PROČITAJTE JOŠ: Beograd će dobiti fabriku za preradu otpadnih voda: Rešava se problem 1,5 MILIONA stanovnika
Napomenuo je da će posebna pažnja biti posvećena pravima zaposlenih kod privatnih prevoznika, posebno vozača.

- Žale se da polovinu plate primaju preko računa, a ostatak "na ruke", bez plaćenih poreza i doprinosa, da rade od devet do 14 sati dnevno, da imaju pravo na jedan slobodan dan nedeljeno, da rade skoro bez godišnjih odmora, da im se ne isplaćuje topli obrok i regres koji imaju vozači GSP... Grad neće da dopusti da ih mi plaćamo, a da oni izrabljuju svoje zaposlene - naveo je Vesić.

BOLjE U GSP

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić naveo je i da je materijalni status šofera GSP poboljšan.

- Sa isplatom januarske zarade, 10. februara, plata vozača u GSP-u biće oko 70.000 dinara. Svi zaposleni dobijaju jednom godišnje solidarnu pomoć u iznosu od 41.800 dinara, a od ove godine i regres od 33.000 dinara godišnje - kaže Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

da li je i obrnuto moguce?

13.01.2020. 10:49

Naime da privatnici,kazne grad zbog losih drumova...?Ili bilo kojih drugih "anomalija",koje su unapred placene,kroz dozvole i registracije...???Mozda bi bilo lepo,da i privatnici,uspostave sluzbu za kontrolu stanja na ulicama,stajalistima...I da pisu kazne gradu,pa da iz tog budzeta,vrse nabavke,popravke...Otvaraju nova radna mesta...Finansiraju,sopstvena obdanista,vrtice,staracke domove...Mozda je bolje da nas Grad vozi,a mi da ga kontrolisemo?Nije neostvarivo,Grade nas,i svi gradovi nasi..Jel?

milos

13.01.2020. 11:17

Skrenuo bi paznju na liniju 54 , autobusi relativno novi a grejanja nema . Mozda ne umeju da ukljuce ?

rale mare

13.01.2020. 12:42

ne slazem se sa izjavom da do sad nisu znali da im se samo minimalac uplacuje na t.racun a resto na ruke.a za rad po ceo dan otpravnici gsp .pisu izvestaje ali niko ne preduzima nista.i jos komentar da je veliki procenat penzionera koji voze autobuse a medju njima i par onih preko 75 godina

Aleksandar

14.01.2020. 09:08

Na liniji br.50 ujutru je toplije napolju nego u autobusima. Grejanje ne radi, a od vrata duva jer ne zatvaraju kako treba, a i nemaju dihtung kedere. Godinama koristim ovu liniju i nema nikakvih promena na bolje. Leti greju a zimi hlade. Čekaš po pola sata i više pa onda dođu tri busa, i ako ih propustiš čekaj opet pola sata.

Zaboravljeno koferče

14.01.2020. 11:06

A kada će da bude izvršena kontrola vozila GSP? Evo mene baš to interesuje. I da li će biti isto izvršena na prepad kao kod privatnika ili sa najavom pa da maknu dreševe sa ulica tog dana. Da li će da kontrolišu i poštovanje reda vožnje od strane GSP-a? I da li će isto kazniti i GSP? GSP guta novac nas poreskih obveznika a rade što im volja. Kad god uđem u vozilo privatnika grejanje radi, kod gsp-a radi samo u solarisu i ovim novim turcima i kinezima. Pola trolejbusa je bez grejanja. Sramota!