PRIVATNI prevoznici moraće na račun grada da uplate 940.000 dinara na ime kazni, a zbog nepravilnosti koje su inspektori Sekretarijata za javni prevoz uočili krajem sedmice i tokom vikenda.

Tokom petka i subote obavljen je pregled rada prevoznika na terenu i tom prilikom je iskontrolisano 101 vozilo i utvrđeno 47 nepravilnosti. Inspektori su kontrolisali prevoznike: "Bamiron", "B and B linea", "Knežević trans", "Košava", "Lekon", "Saga trans" i "Unakop".

Inspektori su u 31 slučaju zatekli za volanom vozača bez uniforme, a šest vozila nisu ispunjavala tehničko-eksploatacione karakteristike. Dva autobusa su imala neispravnu displej tablu, a osam vozila nisu bila čista.

Da će nadležne gradske inspekcije i komunalna milicija početi proveru rada privatnih prevoznika koji saobraćaju na delu linija javnog prevoza, najavio je juče zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Grad uredno ispunjava obaveze prema svim prevoznicima i oni su se figurativno "tukli" za linije. Zato ćemo u narednom periodu proveravati kako oni ispunjavaju obaveze prema građanima, odnosno da li radi grejanje u privatnim autobusima, da li naplaćuju karte, da li vozači imaju uniforme. Očekujemo i da privatnici ulože u nove autobuse, jer neki od njih voze evropske "krševe".

PROČITAJTE JOŠ: Beograd će dobiti fabriku za preradu otpadnih voda: Rešava se problem 1,5 MILIONA stanovnika


Napomenuo je da će posebna pažnja biti posvećena pravima zaposlenih kod privatnih prevoznika, posebno vozača.

- Žale se da polovinu plate primaju preko računa, a ostatak "na ruke", bez plaćenih poreza i doprinosa, da rade od devet do 14 sati dnevno, da imaju pravo na jedan slobodan dan nedeljeno, da rade skoro bez godišnjih odmora, da im se ne isplaćuje topli obrok i regres koji imaju vozači GSP... Grad neće da dopusti da ih mi plaćamo, a da oni izrabljuju svoje zaposlene - naveo je Vesić.

BOLjE U GSP

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić naveo je i da je materijalni status šofera GSP poboljšan.

- Sa isplatom januarske zarade, 10. februara, plata vozača u GSP-u biće oko 70.000 dinara. Svi zaposleni dobijaju jednom godišnje solidarnu pomoć u iznosu od 41.800 dinara, a od ove godine i regres od 33.000 dinara godišnje - kaže Vesić.