Rekonstrukcija dela Kalemegdana: Vidin-kapija za budućnost

S. VIDAČKOVIĆ

07. 11. 2019. u 12:38

Реконструкција дела Калемегдана: Видин-капија за будућност

Foto: K.Mihajlović

Restauracija, konzervacija i revitalizacija na Kalemegdanu
VIDIN-KAPIJA, koja se nalazi na ulazu u Donji grad na Kalemegdanu u narednom periodu biće rekonstruisana. JP "Beogradska tvrđava" raspisalo je javnu nabavku za rekonstrukciju, konzervaciju, restauraciju i revitalizaciju ovog dela Kalemegdana. Rok za dostavljanje ponuda je 18. novembar, a kada izabrani izvođač počne radove, imaće rok od 150 dana da završi sanaciju.

- Projektom se predviđa restauracija i konzervacija Vidin-kapije sa bočnim prostorijama i kompleksa kazamata uz kapiju i njihova revitalizacija u meri u kojoj tehnički uslovi pokažu da je moguće - navode iz JP "Beogradska tvrđava". - Kazamate treba planirati kao višenamenski prostor za povremeno ili stalno izlaganje, a na prvom mestu je očuvanje kulturno-istorijske autentičnosti.


Pre nego što počnu radovi, potrebno je očistiti kazamate od šuta i drugog otpadnog materijala, te uraditi deratizaciju i dezinsekciju prostora. Mračni prolaz ka Donjem gradu odlazi u prošlost, jer je planirano da se postave električne instalacije unutar kazamata i kapije sa funkcionalnim i dekorativnim osvetljenjem. Takođe, posle rekonstrukcije ovaj potez biće obezbeđen video-nadzorom.


Pročitajte i: Beogradske priče: Otkud Zerek u Beogradu


- U toku građenja kapije, izgrađeno je šest kazamata - jedan manji uz kapiju i pet većih, koji su međusobno povezani i bili su namenjeni za smeštaj ljudi - piše u konkursnoj dokumentaciji. - Ranije, u okviru parkovskog uređenja Donjeg grada nasipanjem zemlje je podignut nivo terena i tako je onemogućeno korišćenje kazamata. Kada radovi budu gotovi i ukoliko tehnički uslovi to dozvole, unutrašnji prostor kazamata treba da ostane jedinstven i predviđen za prezentacije, obilaske, izlaganje i slične sadržaje.


KONTROLA ULASKA

DO 1946. godine, kada je Beogradska tvrđava proglašena za spomenik kulture i prestala da bude vojni kompleks, Vidin kapija je imala funkciju zatvaranja i kontrole ulaza u Donji grad. Podignuta je u periodu između 1740. i 1750. godine u okviru Severoistočnog fronta Beogradske tvrđave, u sklopu turskih radova na ponovnoj izgradnji prethodno porušenih austrijskih utvrđenja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije