Vazduh od dobrog do - zagađenog

A. VOJINOVIĆ

23. 10. 2019. u 10:15

Ваздух од доброг до - загађеног

Foto: N. Skenderija

Uprkos visokim temperaturama i sunčanom vremenu, u prestonici se javljaju magla i smog. Trenutno osciliramo između dobar, zagađen i prihvatljiv vazduh - kažu stručnjaci iz GZZJZ
KVALITET vazduha u prestonici u prethodnih nekoliko dana nije zavidnog kvaliteta, tačnije zagađen je. Na nebu se primećuje magla tokom čitavog dana, a uveče se oseća smog. Uobičajeni razlog za ovu pojavu, početak grejne sezone, teško je prihvatljiv, mada stručnjaci kao jedan od razloga zagađenosti navode upravo početak rada individualnih ložišta noću.
U Gradskom zavodu za javno zdravlje za "Novosti" kažu da je vazduh u Beogradu zagađen, ali da situacija nije alarmantna, kao i da nisu u pitanju ekstremno visoke koncentracije, koje zahtevaju kraći boravak napolju.

- Građani su zbog hladnijih noći počeli da koriste individualna ložišta koja predstavljaju najveći izvor zagađujućih materija na teritoriji Beograda, i to utiče na kvalitet vazduha - objašnjava za naš list Andrej Šoštarić, doktor hemijskih nauka iz GZZJZ. - Pored toga, visok je vazdušni pritisak, nema vetra, pa se zagađujuće materije zadržavaju u nižim slojevima atmosfere, dolazi do porasta njihove koncentracije i narušava se kvalitet vazduha.

Ekipe iz Gradskog zavoda za javno zdravlje svakodnevno kontrolišu kvalitet vazduha na 30 mernih mesta, od čega su deset automatske merne stanice. Zatim, dobijene podatke obrađuju i objavljuju na internet-stranici www.beoeko.com. Svi zainteresovani sugrađani na ovom sajtu mogu se informisati o zagađenju. Postoji pet različitih kategorija vazduha, a to su odličan, dobar, prihvatljiv, zagađen i jako zagađen.

Pročitajte još. Beograd guše magla i smog iako je lepo vreme, stručnjaci otkrili krivce

- Trenutno osciliramo između dobar, prihvatljiv i zagađen vazduh - kaže Andrej Šoštarić. - Podaci od prethodnog sata obrađuju se i na osnovu toga ocenjuje se kvalitet vazduha i izdaju se zdravstvene preporuke.

PREPORUKE LEKARA
PREMA podacima sa sajta www.beoeko.com juče u 17.00 kvalitet vazduha u Beogradu bio je prihvatljiv. Među zdravstvenim preporukama navodi se da se može boraviti napolju, ali da se moraju pratiti eventualni simptomi kao što su kašalj, otežano disanje, lupanje srca i neuobičajeni osećaj umora kod osoba sa oboljenjem srca. Ako se jave, preporuka je da se smanje naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini, a ukoliko se zadrže, osoba se mora obratiti lekaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije