Groblje kostiju najzad očišćeno

M. STANOJKOVIĆ

28. 08. 2019. u 13:40

Гробље костију најзад очишћено

Tone životinjskog otpada ugožavale su životnu sredinu / Foto: P. Milošević

Životinjski otpad iz Padinske Skele prevezen na uništavanje; U postupku prenos vlasništva parcele fabrike "Gluten"

GROBLjE kostiju koje se nalazilo u Padinskoj skeli na mestu nekadašnje fabrike "Gluten", kako "Novosti" saznaju, konačno je raseljeno. Tone životinjskog otpada koje su zatrpale ovu parcelu i ugrožavale životnu sredinu prenete su u fabriku "Proteinka" u Somboru, gde je uništen.

Ekipe su mesecima bile angažovane na pripremanju terena sa selidbu otpada, a teren je od juče ponovo čist. Parcela na kojoj je nekada radila fabrika "Gluten" u postupku je da se obavi prenos vlasništva na državu. Za drugi deo parcele, gde je poslovala fabrika "Protein" postupak za pomenu svojine biće tek pokrenut.

PROČITAJTE JOŠ - Vožnja liftom - prava lutrija

- Napokon smo uspeli da završimo posao i počistimo sve. Ovo je dokaz kako treba i može da se bori za životnu sredinu - kaže Zoran Ranković iz udruženja "Eko - Pančevački rit".

Da podsetimo, pre nekoliko meseci, u javnost je isplivala slika ekološke katastrofe u fabričkom krugu, nekadašnjeg "Glutena". Osim tona životinjskih kostiju, nađena su i burad sa različitim hemikalijama, koje su korišćene za preradu otpada.

Prostor nekadašnjeg preduzeća u Padinskoj skeli / Foto EkoPančevačkiRit


Udruženje "Eko Pančevački rit", prvo je ukazalo na ovaj ekološki problem, kao i činjenicu da je zbog prodiranja organskih materija i štetnih hemikalija u podzemne vode ugroženo je zdravlje ljudi. Kosti su se vremenom osušile, a metar ispod gomile, bilo je ostataka kože i vezivnog tkiva koji su se još razgrađivali.

FABRIKA ZATVORENA 2005. GODINE

FABRIKA "Gluten" zatvorena je 2005. godine, nakon čega je objekat zapušten i ruiniran, a dvorište pretvoreno u deponiju. Ova "havarija" nalazi se u nesporednoj blizini kanala Vizelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije