BEOGRADSKI METRO: Srbija može da obezbedi novac

B. R.

subota, 15. 06. 2019. u 19:45

БЕОГРАДСКИ МЕТРО: Србија може да обезбеди новац

Francuske i kineske firme žele da finansiraju projekat

Zasedala vladina radna grupa za izgradnju beogradskog metroa. Mali: Realizacija do kraja 2020, kako je obećano

NA drugoj sednici Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa, u Vladi Srbije odlučeno je da se prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koju je uradila firma "Ežis", uputi Republičkoj revizionoj komisiji, kao i da se izabere finansijski savetnik koji će za Vladinu radnu grupu uraditi finansijsku i ekonomsku analizu projekta izgradnje beogradskog metroa.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da su javne finansije dobre, i da Srbija ima mogućnost da obezbedi novac za izgradnju metroa.

- Videćemo kako izgleda predstudija. Odmah nakon toga donećemo odluku ko će da radi studiju izvodljivosti zajedno s detaljnim projektom. To neka traje narednih godinu dana. Paralelno s tim rešićemo i strukturu investiranja tog projekta - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, realno je da do kraja naredne godine počne realizacija tog velikog projekta i ispuni dato obećanje. Prošle nedelje je, navodi, imao odvojene sastanke i s francuskim i s kineskim kompanijama koje su izrazile želju da finansiraju ovaj projekat.

Pročitajte još: Radojičić: Metro počinje da se gradi 2020. godine, kupujemo još 100 autobusa za GSP i 10 saniteta za domove zdravlja

Osim Mihajlovićeve, ministra Siniše Malog i ostalih članova, sastanku Radne grupe prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici kineske kompanije "Pauer Čajna" i francuske kompanije "Ežis".

PREDSTAVLjENE LINIJE

NA sastanku su predstavljene linija 1 metroa, koja bi se protezala od Železnika do Mirijeva (dužine 21,3 km), čija je procenjena vrednost 2,33 milijarde evra, i linija 2 od Zemuna do Mirijeva (dužine 19,2 km), čija je procenjena vrednost 2,07 milijardi evra.

Prema ovom predlogu, ukrštanje ovih linija predviđeno je na Savskom trgu, kod zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije