ZGRADE u Zemunu tonu! Višespratnice u ulicama Marije Bursać 2 i Milana Uzelca 9 na Kalvariji slegle su se za oko desetak centimetara od početka leta. Fasada otpada, zidovi se odvajaju i pucaju, krov se pomerio, a ugroženo je više od 120 stanova. Uplašeni stanovnici ovog dela Zemuna kažu da ne znaju šta je uzrok ovakvog naglog sleganja njihovih domova i da prvi put imaju ovakav problem. Pre desetak dana posetili su ih građevinski inspektori i veštaci iz Gradskog zavoda za veštačenje, na čiji izveštaj i dalje čekaju.

- Zidovi su počeli da pucaju početkom leta, kad je skoro svakog dana padala kiša - priča Mirjana Devčić koja živi na petom spratu. - Ceo zid je počeo da se pomera ka susednoj zgradi, pukotine su i u kupatilu i na plafonu. Nije mi svejedno, mnogo se plašim. Svakog dana primetim neku novu pukotinu u stanu. Veliki je rizik da čekamo zimu u ovakvim uslovima, a ne znamo kako ćemo da rešimo sve ovo.

PROČITAJTE JOŠ - PANIKA U NOVOGRADSKOJ ULICI: Kuće tonu, iseljenje što pre!

U domu njene komšinice Vesne situacija je još gora. U dečjoj sobi, greda je počela da se odvaja od zida i preti da padne i povredi nekog. Iznad kreveta pukao je zid, malter otpada, viri izolacija. I to se sve desilo u svega nekoliko dana.

Iz Gradskog zavoda za veštačenje nismo dobili odgovore na pitanja šta su nadležni veštaci utvrdili dok su boravili u ovim zgradama, kao ni to šta je mogući uzrok ovakvog stanja. Stanari sumnjaju da su sleganje njihovih zgrada "ubrzali" radovi na obližnjem dečjem igralištu, koje je nedavno napravljeno. Kažu da je moguća krivica na onima koji su zaduženi za održavanje kišne kanalizacije, jer kažu da je ona koja je postavljena za ovaj blok zgrada - neuslovna i nedovoljno propusna.

- Kišnu kanalizaciju niko ne održava, ovi odvodi ne mogu da prime dovoljnu količinu vode - pričaju stanari. - Deca koja se igraju na igralištu podno napuklih zgrada nisu bezbedna. Roditelji pričaju da skoro svakodnevno otpadaju delovi fasade i maltera.

PROČITAJTE JOŠ - Nakrivile se "Komgrapove" zgrade u Zemunu

HODNIKE KOPALI JOŠ AUSTRIJANCI

POZNATO je da je lesna padina na kojoj se nalazi Gornji grad u Zemunu veoma nestabilna i krta podloga. Sastavljena je od pradavnih rečnih nanosa i čini granicu između dva urbana dela.

Takođe, ceo potez od Gardoša, Ćukovca, Muhara, Kalvarije i Bežanijske kose ima stare podzemne građevine koje su mahom, tokom svoje vlasti prethodnih vekova, pravili Austrijanci. Zemunci znaju da na samoj Kalvariji postoji splet podzemnih, ozidanih hodnika koji se nalaze iza zdanja "Vodovoda".

Z. N.