I dok u autobuse javnog prevoza koji krstare gradom u roku od petnaestak minuta uđu i do dve kontrole, sugrađani koji putuju BG vozom ne moraju ni da poseduju "bus plus" karticu. Kontrolora u vagonima nema, kao ni validatora, a na većini železničkih stanica moguć je ulaz bez prethodnog prislanjanja kartice.

I dok su u početku uvođenja "Bus plus" sistema aparatima za otkucavanje karata bili opremljeni svi vozovi u sistemu BG voza, nesavesni sugrađani su ih redom uništavali. Kako kažu iz Sekretarijata za javni graski prevoz, zbog njihovog masovnog uništenja i oštećenja odustalo se od naplate karata na ovaj način.

- Nakon ovog rešeno, je da se uvede validiranje karta sa barijerama na stanicama gde je to moguće. To su stanice Pančevački most, Vukov spomenik i Karđorđev park. Ovaj sistem se pokazao veoma efikasnim i dobro je primljen kod putnika BG voza. Moramo napomenuti da vozovi nemaju kamere, a da su prostori za boravak putnika podeljeni vratima i nepregledni za kontrolu ponašanja putnika, pa je ovaj način kontrole karata i bezbedniji.

Pročitajte još: Novi red vožnje BG voza zbunio putnike

Ipak, validatora na ulazima sada ima samo na stanicama Pančevački most i Karađorđev park. Tako svi putnici koji idu iz Resnika do centra ili iz Batajnice do Ovče mogu da se voze besplatno, pod uslovom da uđu na nekoj van ove dve stanice.

Ipak, kako najavljuju iz Sekretarijata, barijere bi trebalo da budu vraćene i na stanicu Vukov spomenik narednih dana.

- Zbog bezbednosne procene da barijere na stanici Vukov spomenik na poziciji perona mogu biti prepreka kod evakuacije putnika u slučaju vanrednih situacija, doneta je odluka da se one prenesu na gornji nivo stanice. U narednim danima trebalo bi da budu ponovo montirane na novoj lokaciji. U budućnosti je planirano da se barijere postave na svim stanicama BG voza - kažu u Sekretarijatu.

Pročitajte još: "BG voz" ponovo vozi do Resnika (FOTO)

Upravo je projektovanje barijera na ulazak na perone bio jedan od uslova Sekretarijata za javni prevoz kod izrade projekta modernizacije pruge od stanice Beograd centar do Batajnice, koja je u toku. Po završetku obnove, Beograđani će vozove čekati na renoviranim stanicama, koje će biti čiste, zaštićene od vetra i kiše, sa napravljenim pothodnicima za bezbedan prelaz putnika. Ipak, tada besplatnih vožnji iz Resnika, Batajnice i Ovče do centra neće biti.


MESEČNE KARTE

ČINI se da Gradski sekretarijat ne mari da li se i koliki procenat građana švercuje. Zato napominju da oko 60 odsto korisnika BG voza poseduje mesečne "bus plus" karte, jer su, kako kažu, korisnici i drugih vidova javnog gradskog prevoza.