NA teritoriji Beograda juče je na dve lokacije proglašena redovna odbrana od poplava, kod Kule Nebojša i na pepelištu kod TENT u Obrenovcu. Tu se već preventivno nalaze džakovi sa peskom koji će biti postavljeni ukoliko se Sava ili Dunav izliju, a nadležni tvrde da situacija nije dramatična, nema razloga za paniku i da su to trenutno jedine aktivnosti kad je reč o odbrani od poplava.

- Nema opasnosti po sugrađane. Što se rasta Save tiče, u narednim danima se očekuje vrh poplavnog talasa koji dolazi iz Hrvatske i Republike Srpske - rekao je Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima. - Zasada je stanje takvo da ima dovoljno prostora u akvatorijumu Save i Dunava da prihvati svu tu vodu bez opasnosti po teritoriju grada Beograda.


PROČITAJTE JOŠ:
Oprez ispod Kule Nebojše

On je istakao da na teritoriji prestonice javna vodoprivredna preduzeća redovno prate i stanje vodotoka i kompletne kanalske mreže. Tako je juče u obilazak desne obale Save, i vodotokova drugog reda, u delu kroz teritoriju Čukarice, išao i član Opštinskog veća Željko Rabljenović sa operativom JVP "Beogradvode". Situacija je u redovnom režimu odbrane od poplava. Očekuje se blagi porast vode do 22. marta, a nakon toga stagnacija i pad vodostaja.

- Trenutno Ostružnička reka, Sibovik, Stepašnica, kao i ulivne građevine, retenzije i kanali, imaju uredan proticajni tok i dovoljno kapaciteta za prihvat i znatno većih količina voda od sadašnjih - rekao je Rabljenović.

Kako je najavljeno, praćenje situacije i obilazak terena nastaviće se i dalje na celoj teritoriji koja može biti potencijalno ugrožena.


PROČITAJTE JOŠ:
Mali: Štab u pripravnosti, nema opasnosti od poplava

IZLIVANjE NA IZLETIŠTU ZABRAN

IAKO se reka Sava proteklog vikenda izlila na izletištu Zabran u Obrenovcu i potopila igralište i parking u blizini vode, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković tvrdi da se to dešava svake godine.

- Reka se izliva svakog proleća i jeseni na Zabranu, mi pratimo situaciju, a narod nije uznemiren - objašnjava Čučković. - U kontaktu smo sa RHMZ, sa Sektorom za vanredne situacije, i gradskim i državnim.