RACIONALIZACIJA MREŽE ŠKOLA: Iz vrtića u 1.300 kaplara

B. Borisavljević

21. 07. 2017. u 23:20

РАЦИОНАЛИЗАЦИЈА МРЕЖЕ ШКОЛА: Из вртића у 1.300 каплара

Foto OŠ 1300 kaplara

Dve osmoletke spremne da prime predškolce od 1. septembra; Šestogodišnjake spremno čekaju u OŠ "Jovan Cvijić", a nešto kasnije i u OŠ "Vojvoda Mišić"

SA PRVIM školskim zvonom 1. septembra, predškolci će se "useliti" u osnovne škole "Jovan Cvijić" i "1.300 kaplara", saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. U sklopu racionalizacije mreže škola kako bi se obezbedila dodatna mesta u vrtićima, ove obrazovne ustanove će prve biti spremne za prijem budućih školaraca.

Kako navode u Sekretarijatu, u paliluskoj školi će za "male đake" biti sređene tri učionice, a u klupama će sedeti 75 šestogodišnjaka, dok na Zvezdari ima 50 mesta u dve učionice. Nadležni najavljuju da će, posle ovih osmoletki, vrata za mališane iz vrtića otvoriti i OŠ "Vojvoda Mišić" na Savskom vencu. U ovoj obrazovnoj ustanovi pripremni predškolski program će pohađati 75 budućih prvaka, za koje su "rezervisane" tri učionice. Međutim, kako su potrebni radovi većeg obima, neophodan je otvoreni postupak javne nabavke.

- Za ostalih pet škola koje će, takođe, primiti predškolce, jer imaju višak učionica, u toku je priprema projektne dokumentacije - kažu u Sekretarijatu. - Grad Beograd je obezbedio novac za adaptaciju škola i ovo je jedan od načina da se smanji pritisak na predškolske ustanove, a da se sa druge strane racionalno koristi postojeći prazan prostor u školama.

Već je raspisan konkurs za izradu projektne i tehničke dokumentacije za adaptaciju prostora u osnovnim školama "Ratko Mitrović" i "Đuro Strugar", u kojima će biti smešteno 310 mališana jaslenog i vrtićkog uzrasta.

KVALITET Nadležni najavljuju da će učiniti sve da obezbede što je moguće više slobodnih mesta. Na taj način bi trebalo da se zadrži kvalitetan boravak predškolaca, od kojih će mnogi u tim školama godinu kasnije postati prvaci.

- Jaslene i vrtićke grupe će biti izdvojene - ističu nadležni. - To neće biti nužno za pripremni predškolski program i zavisiće od slučaja do slučaja i rasporeda učionica po školama.

Osim što će se obezbediti dodatna mesta u vrtićima, adaptacija prostora u školama doneće i uštede gradskom budžetu. Računice kažu da će cena adaptacije prostora u školama iznositi 30 odsto od cene izgradnje novog obdaništa, a broj dece koji će biti smešten je znatno veći. Nadležni su ranije pominjali da je u gradskoj kasi za sređivanje učionica za smeštaj mališana "rezervisano" od 250 do 300 miliona dinara.


DODATNIH 1.200 MESTA

Kako saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, zasada je sigurno da će za početak osam osnovnih škola u prestonici biti deo projekta "Mreža škola", ali će se spisak sigurno širiti. - Procene su da će, kada se adaptiraju sve škole sa spiska, u njima biti mesta za oko 1.200 mališana - kažu nadležni. - To su "Jovan Cvijić" na Paliluli, "Vojvoda Mišić" na Savskom vencu, "1.300 kaplara" na Zvezdari, "Ratko Mitrović" i "Đuro Strugar" na Novom Beogradu, OŠ"Sutjeska" i "Radivoj Popović" u Zemunu, kao i izdvojeno odeljenje "Vladimir Rolović" iz Rakovice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije