Volonteri uklanjaju rojeve pčela iz stambenih zgrada, strahuju da neće moći svima da izađu u susret

M. STANOJKOVIĆ

10. 04. 2017. u 15:30

Pčelarima nedostaje oprema za uklanjanje rojeva sa zgrada. Gradski sekretarijat nije planirao budžet za ovaj posao

Волонтери уклањају ројеве пчела из стамбених зграда, страхују да неће моћи свима да изађу у сусрет

foto: Zoran Jovanović

VOLONTERSKI servis Beogradskog udruženja pčelara, koji jedini na teritoriji prestonice bez novčane naknade uklanja rojeve pčela iz stambenih objekata, okućnica i sa krošnji drveća, sa prvim prolećnim danima ima pune ruke posla. Telefoni su im se već usijali od poziva sugrađana, a oni su, uprkos dobroj volji da pomognu, u deficitu sa opremom.

Rojevi medonosnih insekata i stršljenova, koji su se preko zime ugnezdili po tavanima i ventilacijama, sa visokim temperaturama su se razmileli. Volonterima pčelarima već su počeli da se javljaju Beograđani, a sudeći po stanju u košnicama i trenutnoj brojnosti, ove godine situacija se može oteti kontroli. Strahuju da u narednom periodu neće moći svima da izađu u susret, jer opremu nabavljaju sami.

- Pčele su zaštićena vrsta, tako da niko neće da ih dira - kaže Božidar Gašić iz Beogradskog udruženja pčelara. - Jedino mi na dobrovoljnoj bazi uklanjamo rojeve, ali nam nedostaju i oprema i ljudi.

Iako su od grada tražili da im obezbede šećer, vosak i košnice kako bi mogli da sugrađanima izlaze u susret, po svemu sudeći, i ove godine, ostaće praznih šaka. Iz sekretarijata za privredu potvrdili su da nemaju opredeljena sredstva za nabavku košnica za uklanjanje pčela.

- Uvek im je izgovor bio da se nismo na vreme javili, a ove godine smo sve pripremili i opet nećemo dobiti ništa. Inače, građane po pravilu upućuju na nas iako su i druge gradske službe u obavezi da pomognu - kaže Gašić.


ADRESA ZA POMOĆ

PROŠLE sezone Beograđani su imali veliki problem sa medonosnim insektima, a u pomoć im je priticala jedino služba za hitne intervencije Beogradskog udruženja pčelara. Vrata gradskih službi uglavnom su im bila zatvorena, a kada je reč o stršljenovima, mogli su samo da zatvore prozore i nadaju se da će insekti – odleteti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije