OBUSTAVLJENA REKONSTRUKCIJA TEHNIČKE ŠKOLE: Radovi stali zbog - krova

B. Borisavljević

24. 02. 2017. u 22:16

Posle manje od mesec dana obustavljena rekonstrukcija Tehničke škole za dizajn kože u Brankovoj ulici. Pojedine popravke nisu predviđene projektom, niti je obezbeđen novac

ОБУСТАВЉЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ: Радови стали због - крова

Foto P. Mitić

NIJE prošlo mesec dana od kada su se majstori "uselili" u Tehničku školu za dizajn kože, a radovi su već obustavljeni. Kako "Novosti" saznaju, razlog je krov, koji je u lošem stanju i potrebna je kompletna zamena. Međutim, projektom nije planirana rekonstrukcija, niti je obezbeđen novac za njegovu sanaciju. Iako je "gradilište" trenutno zatvoreno, kako nezvanično saznajemo, moguće je da to bude trajno i da grad potpuno odustane od daljeg sređivanja ovog objekta u centru prestonice.

Naime, novom mrežom osnovnih i srednjih škola predviđeno je da se Tehnička škola za dizajn kože iz zgrade u Brankovoj ulici preseli u Školu za dizajn tekstila u Ulici Vojislava Ilića. Grad je, posle devet decenija, obezbedio novac za kompletno sređivanje zgrade koja je u izuzetno lošem stanju. Ali, pošto se u objektu na Zelenom vencu više neće nalaziti škola, nadležni razmišljaju da novac namenjen rekonstrukciji preusmere tamo gde je potrebniji. Tim pre što se ne zna za koga se zgrada sređuje, pošto Geografskom fakultetu, kome je prvobitno bila namenjena, ne odgovara jer su učionice male.

Za kompletno sređivanje Kožarske škole u gradskoj kasi je "rezervisano" 28 miliona dinara. Zamena krova, za koji se tek kada su počeli radovi saznalo da je u veoma lošem stanju, neophodno je još oko deset miliona dinara. Reč je o velikim troškovima za objekat, čija dalja namena je nepoznata, kao i to ko će useliti.

ČASOVI NA STAROM SAJMIŠTU Početkom februara đaci su se preselili u objekat na Starom sajmištu, gde imaju praktičnu nastavu. Planirano je da radovi na rekonstrukciji škole traju tri meseca, ali sada je sve stopirano. Zgrada u kojoj se nalazila škola je iz dvadesetih godina prošlog veka, a nekada je tu bio smešten Internat za dame, odnosno švalje.

U slučaju da grad odustane od dalje rekonstrukcije zgrade u Brankovoj ulici, potrebno je da raskine ugovor sa izvođačem radova. Naravno, ako se donese takva odluka, izvođač će biti isplaćen za radove koji su do sada urađeni što, prema nekim računicama, iznosi oko tri-četiri miliona dinara. Čak, i ako su ugovorom predviđeni kazneni poeni, u slučaju prevremenog jednostranog raskida posla, za plaćanje i tih penala višestruko manje novca bi bilo izdvojeno iz gradske kase.


RAČUNICA, PA KONAČNA ODLUKA

Tehnička škola za dizajn kože obavestila je Sekretarijat za obrazovanje da je krovna konstrukcija u lošem stanju sa velikim oštećenjima, zbog čega je nadzorni organ izdao nalog o obustavi radova, navodi se u odgovoru nadležnih.

- Tek po dobijanju vrednosti nepredviđenih novih radova, znaće se da li će, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, oni biti ugovoreni ili će ugovor biti raskinut - navode u Sekretarijatu za obrazovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Maja

25.02.2017. 10:21

I ko ce da plati "strucnost" kadrova koji nisu predvideli da se prvo krov popravi pa da krece?Ko je odgovoran ne zna se a ko ce da plati zna se veoma dobro, mi gradjani

Vojvodina

25.02.2017. 14:31

U pravu si Miki! Neko namesta nekome iz politike da kupi prelepo zdanje za sitne pare. Jer se prvo pogleda krov pa se onda dalje racuna koliko ce kostati i sta se treba raditi. Ako strucnjaci to odmah nisu videli onda je stvar jasna. I nema tog krova koji ne moze da se poravi.