Pomoć lažnim udruženjima

M. T. KOVAČEVIĆ

31. 03. 2016. u 14:15

Ratni veterani ogorčeni na grad zato što nije dao podršku njihovim programima. Optužuju da fantomske organizacije dobijaju novac. Uložili prigovor, ali bez obrazloženja

Помоћ лажним удружењима

Udruženje u Beogradu podržava 13.000 bivših vojnika Foto M. Anđela

DRŽAVA je ta koja je nas mobilisala, naoružala i poslala u rat. Danas, ta ista država i političari okreću glavu kad tražimo pomoć. Poslednja "nepravda" dogodila nam se ovog meseca.

Našli smo se ispod crte na gradskom konkursu kojim se finansiraju programi udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite - za "Novosti" priča Zoran Kosanić, u ime udruženja "Srpski ratni veterani".

Zbog licemernog stava zvaničnih institucija i zbog toga što su na margini kada se finansiraju njihovi projekti, ovo udruženje koje ima oko 53.000 članova u Srbiji, od kojih 13.000 u Beogradu, obratilo se "Novostima" za pomoć.

- Uložili smo prigovor Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, jer nismo dobili obrazloženje zašto nismo zadovoljili formalne uslove, a sa druge strane novac se usmerava na programe fantomskih udruženja - ogorčeno priča Kosanić. - Godinama živimo od članarina, a nadali smo se da će nas grad podržati bar u nekom od predložena četiri programa.

Prema Kosanićevim rečima, veliki broj veterana živi na ivici egzistencije, pa zato svaki od predloženih projekata ima za cilj konkretnu materijalnu i medicinsku pomoć najugroženijima.

- Kroz dva programa hoćemo da nezaposleni članovi prođu radnu prekvalifikaciju. Da se obuče i osposobe za poslove koji su traženi na tržištu. Da ne budu na teretu društva - zaključuje Kosanić.
ARHIVA U objektu koji su bivši borci sagradili u Rakovici, uz pomoć SPC, nalazi se kompletna dokumentacija svakog od 53.000 članova, uredno složena u žute fascikle. Svaki ratni vetaran bio je u obavezi da uz pristupnicu donese fotografiju, foto-kopiju ratne knjižice i lične karte, objašnjava Nenad Kuč, sekretar "Srpskih ratnih veterana".

Veliki broj bivših vojnika ima posttraumatske stresne poremećaje i ratne traume. Predloženim programom ogranaka udruženja iz Rakovice, želeli su da omoguće svojim članovima da redovno razgovaraju sa stručnim medicinskim radnicima.

- Jedan od programa je preuzimanje, podela i distribucija viškova hrane iz donacije velikih trgovinskih lanaca - objašnjava Nenad Kuč, sekretar Udruženja. - U saradnji sa "Delezeom", mi jednom nedeljno, socijalno ugroženim članovima i njihovim porodicama delimo hranu.

I za hranu koju dobiju besplatno potreban je novac. Gorivo plaćaju članovi iz svog džepa, a robu prevoze svojim privatnim automobilima. Najaktivniji članovi, volonterski, siromašnim i nemoćnim saborcima dele osnovne životne namirnice, u njihovom objektu nedaleko od zgrade Opštine Rakovica.

NADLEŽNI DA SVE PROVERE
SRPSKI ratni veterani nadaju se da će im pomoći država i grad. Zbog zloupotreba pojedinaca i fantomskih udruženja, Zoran Kosanić i Nenad Kuč traže da se provere svi oni koji su prethodnih godina na ime boračko-invalidskih konkursa, dobili državni novac.
- Neka se proveri kretanje finansija. Koliko je ko dobio novca i na šta je on potrošen. Ko je upisan u APR, i da se prebroji broj pravih članova - zaključuje Kosanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije