Pomoć lažnim udruženjima

M. T. KOVAČEVIĆ

četvrtak, 31. 03. 2016. u 14:15

Помоћ лажним удружењима

Udruženje u Beogradu podržava 13.000 bivših vojnika Foto M. Anđela

Ratni veterani ogorčeni na grad zato što nije dao podršku njihovim programima. Optužuju da fantomske organizacije dobijaju novac. Uložili prigovor, ali bez obrazloženja
DRŽAVA je ta koja je nas mobilisala, naoružala i poslala u rat. Danas, ta ista država i političari okreću glavu kad tražimo pomoć. Poslednja "nepravda" dogodila nam se ovog meseca.

Našli smo se ispod crte na gradskom konkursu kojim se finansiraju programi udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite - za "Novosti" priča Zoran Kosanić, u ime udruženja "Srpski ratni veterani".

Zbog licemernog stava zvaničnih institucija i zbog toga što su na margini kada se finansiraju njihovi projekti, ovo udruženje koje ima oko 53.000 članova u Srbiji, od kojih 13.000 u Beogradu, obratilo se "Novostima" za pomoć.

- Uložili smo prigovor Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, jer nismo dobili obrazloženje zašto nismo zadovoljili formalne uslove, a sa druge strane novac se usmerava na programe fantomskih udruženja - ogorčeno priča Kosanić. - Godinama živimo od članarina, a nadali smo se da će nas grad podržati bar u nekom od predložena četiri programa.

Prema Kosanićevim rečima, veliki broj veterana živi na ivici egzistencije, pa zato svaki od predloženih projekata ima za cilj konkretnu materijalnu i medicinsku pomoć najugroženijima.

- Kroz dva programa hoćemo da nezaposleni članovi prođu radnu prekvalifikaciju. Da se obuče i osposobe za poslove koji su traženi na tržištu. Da ne budu na teretu društva - zaključuje Kosanić.
ARHIVA U objektu koji su bivši borci sagradili u Rakovici, uz pomoć SPC, nalazi se kompletna dokumentacija svakog od 53.000 članova, uredno složena u žute fascikle. Svaki ratni vetaran bio je u obavezi da uz pristupnicu donese fotografiju, foto-kopiju ratne knjižice i lične karte, objašnjava Nenad Kuč, sekretar "Srpskih ratnih veterana".

Veliki broj bivših vojnika ima posttraumatske stresne poremećaje i ratne traume. Predloženim programom ogranaka udruženja iz Rakovice, želeli su da omoguće svojim članovima da redovno razgovaraju sa stručnim medicinskim radnicima.

- Jedan od programa je preuzimanje, podela i distribucija viškova hrane iz donacije velikih trgovinskih lanaca - objašnjava Nenad Kuč, sekretar Udruženja. - U saradnji sa "Delezeom", mi jednom nedeljno, socijalno ugroženim članovima i njihovim porodicama delimo hranu.

I za hranu koju dobiju besplatno potreban je novac. Gorivo plaćaju članovi iz svog džepa, a robu prevoze svojim privatnim automobilima. Najaktivniji članovi, volonterski, siromašnim i nemoćnim saborcima dele osnovne životne namirnice, u njihovom objektu nedaleko od zgrade Opštine Rakovica.

NADLEŽNI DA SVE PROVERE
SRPSKI ratni veterani nadaju se da će im pomoći država i grad. Zbog zloupotreba pojedinaca i fantomskih udruženja, Zoran Kosanić i Nenad Kuč traže da se provere svi oni koji su prethodnih godina na ime boračko-invalidskih konkursa, dobili državni novac.
- Neka se proveri kretanje finansija. Koliko je ko dobio novca i na šta je on potrošen. Ko je upisan u APR, i da se prebroji broj pravih članova - zaključuje Kosanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije