Uz školsku zgradu đubrište i pacovi!

S. B. MILOŠEVIĆ

23. 09. 2015. u 13:25

Уз школску зграду ђубриште и пацови!

Foto N.Skenderija

Đaci, roditelji i nastavnici oš "Miroslav Antić" na belim vodama u velikim problemima. Porodicu koja živi u udžerici ne mogu da ih isele jer imaju "papir"

VIŠE od 20 godina uprava OŠ "Miroslav Antić" u Ulici crveno barjače 6, u naselju Bele vode, muči muku sa "uljezima" u dvorištu škole, porodicom čiji se objekti naslanjaju na fiskulturnu salu. Nekoliko udžerica, klipovi kukuruza pored jedne od njih i "tona smeća", svakodnevni su prizor đaka čije su učionice na toj strani.

- Tu je nekada živeo domar ove škole i pitaj boga kako su se oni tu doselili - priča zamenik direktora škole Sreten Lukić. - Zimi imamo najviše problema. Oni lože sve i svašta, pa je nemoguće da od dima i smrada otvorimo prozore na učionicama da bismo ih proluftirali. Smrad je prisutan i leti jer skupljaju sve i svašta. Često puštaju i glasnu muziku, pa direktorka i ja idemo da ih molimo da je utišaju. Tu živi sigurno njih petoro-šestoro, ali ne znamo tačno - smenjuju se. Samo su Rajko i njegova majka stalni stanari.

Uprkos prijavama i molbi direktora koji su se smenjivali tokom godina, Opština Čukarica nije uspela da reši problem.

- Poslednjih godina nismo ništa zvanično ni pokretali, digli smo ruke - kaže Lukić. - Samo čelnicima iz Opštine, kada nam dođu u posetu, napomenemo da problem i dalje postoji. Oni su nam rekli da stanari imaju "neki papir" i da ne mogu da ih isele odatle.

Ipak, Lukić priznaje da nekada i đaci izazivaju ovu porodicu, pa da u ovoj nerešivoj situaciji svi zaposleni pokušavaju da "balansiraju" na najbolji mogući način.Vidite ovaj haos. Sekundarne sirovine, đubre, čega tu nema. Ovo je leglo pacova - govori Marija Rajanović, čiji sin ide u peti razred ove škole. - Svojim ušima sam čula kako žena iz tog dvorišta viče na čoveka da ubije beloušku, a posle sam i videla telo zmije kod onih kanti pored.


UGROŽEN JE I VRTIĆ "SUNCE"

DO školskog dvorišta nalazi se i vrtić "Sunce".

Mojih dvoje dece idu ovde u obdanište, a smrad i dim od paljenja sekundarnih sirovina ugrožavaju njihovo zdravlje - navodi Saša Miljatović. - Video sam i pacove kako izlaze iz tog smeća. To je nedopustivo. Opština mora da reši problem.


NEKOLIKO PUTA DOLAZILA POLICIJA

SUGRAĐANI koji žive dugi niz godina u ovom kraju kažu da đubre nije jedini problem.

- Muzika, vikanje, vrištanje i svađe su ovde česte. Policija je sto puta intervenisala. Svojim očima sam videla i Romkinju koja je šetala dvorištem polugola - kaže komšinica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dragan

23.09.2015. 13:51

A gde su sad oni "žestoki momci" iz Komunalne Policije da ih dovedu u red, napišu kazne i obavežu ih da uklone i ne pale smeće i ne puštaju glasnu muziku? Ah da, pa u pitanju su Romi za njih ne važe zakoni ove države jer su "ugrožena vrsta" pa zato za njih važe posebna pravila i komunalci im ne smeju ništa. U Srbiji je napravljen takav nakaradni sistem da Rome niko ne sme da dira, ali zato oni imaju sva prava da ugrožavaju druge pa makar to bila i deca u školi i vrtiću. Užasno.

Bele vode

23.09.2015. 14:24

Konačno da neko podrži rešavanje ovog ozbiljnog problema koji ugrožava zdravlje i život naših najmlađih sugrađana. Hvala Večernje novosti.Ovim izazovom treba da se pozabave gradske i opštinske vlasti, jer je neralno da bilo ko može da ima bilo kakva prava da sagradi uđerice u školskom dvorištu, a priča zamenice direktorke da ‚‚oni imaju NEKI papir‚‚ upošte ne stoji, neka kažu koji je to papir, i zašto se ugrožava zdravlje i život naše dece?

sramota

25.09.2015. 14:59

Velika je sramota da se tim ljudima ne pomogne i ne obezbede osnovna sredstva za život. Ako već želite da ih oterate prethodno im nadjite stan!Živim 20 god. na Belim vodama i pouzdano znam koliko ti ljudi imaju problema jer osnovci bacaju lopte,gadjaju kamenjem i provociraju tu romsku porodicu. I moje dete je išlo u tu školu i tad mi je mnogo smetao taj prizor al sad mi je žao te porodice, Rajka i majke Goce (otac i deda su umrli) koja se mnogo muči radi sve fizičke poslove za koji dinar.Podrska

Buda

02.03.2017. 09:56

@sramota - Budalastina, smetalo ti je dok su ti deca isla u skolu i verovatno si se bunila/o sto ti dete u to gleda i sto niko nista ne radi po tom pitanju, a sada ih zalis.Niko nije rekao da ih treba isterati na ulicu, ali da ne treba da budu tu, ne treba.Nije tesko obezbediti im parce prostora, samo ako neko hoce, a dok oni nece nista da urade mi se ovde borimo preko interneta....ponovicu BUDALASTINA.