Staljinova sablja, Čerčilov telegraf

S. P.

14. 10. 2014. u 12:42

Стаљинова сабља, Черчилов телеграф
U Muzeju istorije Jugoslavije u ponedeljak je otvorena izložba koju su priredili MIJ i Arhiv Jugoslavije povodom 70 godina od oslobođenja prestonice

U MUZEJU istorije Jugoslavije u ponedeljak je otvorena izložba „Beograd - slobodan grad“, koju su priredili MIJ i Arhiv Jugoslavije povodom 70 godina od oslobođenja prestonice.

Kao svojevrsna zahvalnica oslobodiocima Beograda, postavka prikazuje predmete i dokumenta koja su povodom oslobođenja Beograda Josipu Brozu Titu uručili najznačajniji državnici tog vremena.

Među najznačajnijim eksponatima predstavljeni su sablja koju je Staljin poklonio Titu za zasluge u borbi protiv fašizma, Orden Suvorova prvog stepena, kojim je 1944. Tito odlikovan za izuzetne uspehe u predvođenju trupa i vođenju ratnih operacija, telegrami čestitke koje su poslali Vinston Čerčil i Palmiro Toljati, savezničko i nemačko oružje...

Izložba će biti dostupna posetiocima do 21. oktobra.


ZLATO I DIJAMANTI

SABLjA ukrašena zlatom, brilijantima i dijamantima je lični Staljinov poklon Titu. Izrađena je krajem 19. ili početkom 20. veka, kada je u Rusiji postojala tradicija uručivanja nagradnog oružja. Ukrašena je sa 260 brilijanata i dijamanata i kićankom od zlatnih niti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije