PONUDA sezonskih poslova za mlade, ove godine je bogatija nego ikada, tvrde u beogradskim omladinskim zadrugama. Istovremeno, studenti i srednjoškolci sve manje biraju poslove i dosta njih spremno je da radno provede letnji raspust. Omladinci dnevno mogu da zarade od 1.400 do 4.000 dinara, a nude se najrazličitiji angažmani - od fizičkih poslova do honorarnog prevoda literature.

Školska godina, prijemni testovi i ispitni rokovi su završeni, a dosta studenata, budućih brucoša i učenika pojurilo je da, preko leta, zaradi džeparac. Mladi u glavnom gradu najveću priliku ovog leta imaju da postanu ugostitelji. Sobarice, spremačice, konobari i šankeri jesu radna mesta koja su najviše rasprostranjena i sa kojima, tokom perioda pojačane gužve u hotelima i restoranima, poslodavci najviše kubure.

- Velikim ugostiteljskim objektima, ali i malim trgovinama i kafićima je, u naredna dva meseca, potrebno i do 30 osto više radne snage - kaže Breda Milić iz beogradske omladinske zadruge “Bulevar”. - Kako je i broj ljudi iz inostranstva povećan, često zapošljavaju studente koji su komunikativni, znaju strane jezike i orni su da prekovremeno rade. U takvim lokalima dnevnice se kreću od 1.000 do 1.500 dinara, uz bakšiš koji često po iznosu prelazi platu.

DEFINISANA STAROSNA GRANICA Do 2004. godine nije bilo starosnih granica za članove omladinskih i studenstskih zadruga. Sa novim zakonom, članovi zadruga mogu da budu đaci, studenti i nezaposlene osobe od 16 do 30 godina.Time je prekinuta praksa da čak šezdesetogodišnjaci rade na ovaj način.

Popularni posao za mlade već nekoliko sezona unazad je i rad u kol-centrima. Radnici se angažuju, uglavnom, na duži vremenski period, minimum mesec dana, a zarada može i da pređe prosečnu republičku platu.

- Nekoliko meseci unazad, na nedeljnom nivou imamo po tri, četiri organizovana razgovora za rad u “kol-centrima” - objašnjava Milić. - Mesečna plata je oko 30.000 dinara, ali zarada može biti i duplo veća, pa je, tako jedna devojka, prošlog meseca od firme u kojoj je radila kao kol-operater primila sumu od 70.000 dinara.

Pored ovih mesečnih ugovora, najveće interesovanje omladine ipak vlada za rad koji se isplaćuje u dnevnicama i ne podrazumeva uvek isto radno vreme. Poslovi promoterki i promotera poslednjih godina su ubedljivo najpopularniji, jer je zarada dobra, a rad nije toliko fizički naporan. Promocije u kafićima, noćnim klubovima ili po tržnim centrima plaćaju se ovog leta oko 250 dinara po satu, pa su tako dnevnice za lakše poslove od 1.400 do 2.000 dinara, dok se teži rad naplaćuje i do 4.000 dnevno.