Uz šipku do vitke linije!

M. V. MITROVIĆ

24. 06. 2012. u 22:25

Pol dens, ženski trening koji oblikuje telo i podiže samopouzdanje. Dolaze obrazovane žene i majke, članarina 4.000 dinara. Prigušeno svetlo, uska garderoba, bose noge

NAGO telo Demi Mur u filmu "Striptiz" koji je bio aktuelan devedesetih godina prošlog veka sigurno je ostalo u sećanju muškaraca širom sveta, ali su i mnoge žene poželele da mame uzdahe baš kao poznata glumica. One koje i dalje imaju ambicije da budu neodoljive, privlačne i u kondiciji, kao i da usavrše veštinu pol densa, mogu to da nauče i u Beogradu.

Mirta Stojković, kostimografkinja, rodom iz Hrvatske, pre četiri godine otvorila je studio gde devojke vežbaju da plešu oko šipke i uz nju. Ona kaže da pol dens donosi unutrašnji mir, podiže samopouzdanje, senzualnu snagu, a uz sve to dobije se rezultat sjajno oblikovano telo.

Vlasnica se seća da čim je čula za ovaj ples, poželela je da ga nauči, pa je upisala školu u rodnom gradu gde je naučila pokrete zvane "S faktor". Danas, uz koreografije kombinuje i kostime od tila i čipke, korsete i podvezice.

OTAC DOVEO ĆERKU NA TRENINGE... NAJSTARIJA polaznica pol dens fitnesa ima 50 godina. Prema rečima Mirte Stojković, vlasnice škole u kojoj se uči igra uz šipku, najčešće se majke i ćerke, sestre i drugarice zajedno odvaže da zaplešu. - Imamo primer jednog oca koji je doveo ćerku i platio joj članarinu, bez predrasuda - kaže ona. - Muškarci su nam retki gosti, a to i ne čudi, jer našu školu često zovemo "Klub srećnih žena".

Dve sale sa aluminijumskim stubovima, dužine oko tri i po metara, prigušena svetla, male lampe i tiha muzika. Svake nedelje oko desetak polaznica u ovoj atmosferi vežba da se popne uz šipku, visi sa nje naglavačke, lagano spusti i dočeka na noge... Trening počinje laganim vežbama zagrevanja joge, baleta i pilatesa.

- Striptizete igraju u kafani punoj dima, dok ih pijani muškarci kite novcem - kaže Mirta, vlasnica studija. - Ovde u našem "raju", nadomak "Beogradskog sajma", devojke i žene se druže, piju kafu, dele tajne i oblikuju svoje telo. Vežbamo u malim grupama da bi se instruktorke maksimalno posvetile polaznicama, a naš klub ima oko 100 članova.

Mirta, mama dve devojčice, objašnjava da u sali nema ogledala, jer se žene stide pred sobom i ne mogu da se opuste, zavese su uvek navučene kako bi atmosfera bila intimnija. Za čas je potrebna uska garderoba, u salu se ulazi bez obuće, a najvažnija je vera u sebe. Muškarci nikada ne prisustvuju treningu.

- Naše igračice su većinom obrazovane žene i majke, a kada bi došla devojka koja želi da se pripremi za rad u noćnom klubu, ne bismo joj zatvorili vrata - kaže naša sagovornica.

Polaznice su nam stidljivo, krijući se od objektiva, rekle da se uz instruktorke osećaju posebno i srećno, a da im je svaki trening zanimljiviji od prethodnog.

PROFESIONALKE POSLE OSAM MESECI

POL dens u Hrvatskoj zaživeo je pre osam godina, a prva škola u Zagrebu odmah je primila desetine polaznica. Osam instruktorki iz Beograda tamo je išlo da završi obuku i sad uspešno uče polaznice iz prestonice da plešu. Kurs košta 4.000 dinara, a časovi se održavaju jednom nedeljno. Posle dva meseca igračice prelaze na drugi nivo, a nakon osam one su profesionalke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Goran

26.06.2012. 08:37

Da se ja pitam, u parlamentu, ministarstvima, skolskim zbornicama, crkvama, restoranima, sudnicama, na autobuskim stanicama morala bi da postoji najmanje po jedna ovakva sipka i njena upotreba bi morala da bude obavezna za uzrast izmedju 16 i 66 godina. Imamo previse debelih zena.

srba

26.06.2012. 11:11

degutantno, propagiranje seksa i perverzija javno,sledeci je koram ,ako vam deca nemaju posla neka idu na plavi most..... odvratno,sram vas bilo

igor

26.06.2012. 12:27

Najsmesnije je najstarija polaznica ima 50 godina hahaha, trudim se da zamislim babu kako se vrti oko sipke hahaha, nek pripazi na osteoporozu, to moze biti opasno u njenim godinama.

Tanja

26.06.2012. 18:14

Kako ste smesni pravi balkanski macho momci.Sta cemo sa Vasim pivskim ,TV,Kompjuter stomacima to je bas super!!!!Umesto da podrzite nase zene da se pozabave same sobom a ne samo Vama da sluze i da im date podrsku da ne budu "babe" sa 50 Vi im se smejete.Dovoljno je da se kad ste sami pogledate u ogledalu i bice Vam sve apsolutno jasno!!!!A svim nasim zenama kojima je proradila samosvest zelim da slusaju SEBE i nikog drugog jer ko nije za sebe nije za druge! P.S. Nisam feministkinja!!!

Mina

27.06.2012. 04:04

Svaki sport ne zna za godine! U kanadi su babe one koje imaju 80, 90, 100 i one se bave trcanjem, kanuom i ostalim sportovima i izgledaju super! A kod nas cim neko ima preko 45 i nije vitak tj silikonski odmah je baba, a uslovi zivota kao i takvi muskarci balkanccine su joj nametnuli da se stidi svojih godina.Zalosno. Umesto da se soeca srecnom jer je svaki dan zivota dar od Boga, jedino ga msukarci zagorcavaju svoji mediokretitsvom, cast izuzecima koji su sjajni!! Zato zene, vezbajte !!

Alex

01.07.2012. 11:56

Pa mogu i da idu na trcanje i plivanje, ali vise vole da se vrte oko sipke, nije to pitanje vitke linije, nekada su se stvari nazivale pravim imenima, ali dobro, to sada nije "in"...