NAGO telo Demi Mur u filmu "Striptiz" koji je bio aktuelan devedesetih godina prošlog veka sigurno je ostalo u sećanju muškaraca širom sveta, ali su i mnoge žene poželele da mame uzdahe baš kao poznata glumica. One koje i dalje imaju ambicije da budu neodoljive, privlačne i u kondiciji, kao i da usavrše veštinu pol densa, mogu to da nauče i u Beogradu.

Mirta Stojković, kostimografkinja, rodom iz Hrvatske, pre četiri godine otvorila je studio gde devojke vežbaju da plešu oko šipke i uz nju. Ona kaže da pol dens donosi unutrašnji mir, podiže samopouzdanje, senzualnu snagu, a uz sve to dobije se rezultat sjajno oblikovano telo.

Vlasnica se seća da čim je čula za ovaj ples, poželela je da ga nauči, pa je upisala školu u rodnom gradu gde je naučila pokrete zvane "S faktor". Danas, uz koreografije kombinuje i kostime od tila i čipke, korsete i podvezice.

OTAC DOVEO ĆERKU NA TRENINGE... NAJSTARIJA polaznica pol dens fitnesa ima 50 godina. Prema rečima Mirte Stojković, vlasnice škole u kojoj se uči igra uz šipku, najčešće se majke i ćerke, sestre i drugarice zajedno odvaže da zaplešu. - Imamo primer jednog oca koji je doveo ćerku i platio joj članarinu, bez predrasuda - kaže ona. - Muškarci su nam retki gosti, a to i ne čudi, jer našu školu često zovemo "Klub srećnih žena".

Dve sale sa aluminijumskim stubovima, dužine oko tri i po metara, prigušena svetla, male lampe i tiha muzika. Svake nedelje oko desetak polaznica u ovoj atmosferi vežba da se popne uz šipku, visi sa nje naglavačke, lagano spusti i dočeka na noge... Trening počinje laganim vežbama zagrevanja joge, baleta i pilatesa.

- Striptizete igraju u kafani punoj dima, dok ih pijani muškarci kite novcem - kaže Mirta, vlasnica studija. - Ovde u našem "raju", nadomak "Beogradskog sajma", devojke i žene se druže, piju kafu, dele tajne i oblikuju svoje telo. Vežbamo u malim grupama da bi se instruktorke maksimalno posvetile polaznicama, a naš klub ima oko 100 članova.

Mirta, mama dve devojčice, objašnjava da u sali nema ogledala, jer se žene stide pred sobom i ne mogu da se opuste, zavese su uvek navučene kako bi atmosfera bila intimnija. Za čas je potrebna uska garderoba, u salu se ulazi bez obuće, a najvažnija je vera u sebe. Muškarci nikada ne prisustvuju treningu.

- Naše igračice su većinom obrazovane žene i majke, a kada bi došla devojka koja želi da se pripremi za rad u noćnom klubu, ne bismo joj zatvorili vrata - kaže naša sagovornica.

Polaznice su nam stidljivo, krijući se od objektiva, rekle da se uz instruktorke osećaju posebno i srećno, a da im je svaki trening zanimljiviji od prethodnog.


PROFESIONALKE POSLE OSAM MESECI

POL dens u Hrvatskoj zaživeo je pre osam godina, a prva škola u Zagrebu odmah je primila desetine polaznica. Osam instruktorki iz Beograda tamo je išlo da završi obuku i sad uspešno uče polaznice iz prestonice da plešu. Kurs košta 4.000 dinara, a časovi se održavaju jednom nedeljno. Posle dva meseca igračice prelaze na drugi nivo, a nakon osam one su profesionalke.