Grad uzima akvapark?

N. P.

18. 06. 2010. u 21:57

Prestonica bi mogla da preuzme nezavršeni vodeni kompleks u Bloku 44

AKVAPARK, čija je izgradnja u Bloku 44 na Novom Beogradu započeta još pre pet godina, uskoro bi mogao da se nađe u rukama Beograda. Kako investitori zemljište, na kome se gradi vodeni kompleks, još nisu priveli nameni, prema prethodnom zakonu o planiranju i izgradnji ova lokacija mogla bi da im bude oduzeta i na tenderu dodeljena novom zakupcu.

Pošto je u međuvremenu na snagu stupio novi zakon, komisija za prestanak prava korišćenja građevinskog zemljišta obratila se nadležnom ministarstvu i zatražila mišljenje nadležnih. Sada čekaju zeleno svetlo za oduzimanje ove atraktivne lokacije na Novom Beogradu.

- Kada je reč o kompleksu u Bloku 44, trenutno se vodi postupak o prestanku prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta - kaže Petar Živanović, gradski sekretar za imovinsko-pravne odnose. - Prema Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2003. godine, investitori su morali da u roku od tri godine završe izgradnju, međutim, oni to nisu uradili. U međuvremenu je donet novi zakon, u kome ne postoji ova odredba. Zato smo i zatražili mišljenje od Ministarstva za prostorno planiranje i čekamo njihovu odluku kako bismo znali šta dalje da radimo.

Živanović dodaje da bi problem moglo da predstavlja to što su investitori upisali pravo korišćenja nad zemljištem na kome je započeta gradnja akvaparka.

- Ukoliko grad preuzme lokaciju, biće raspisan novi tender kako bi se pronašao i zakupac ovog građevinskog zemljišta koje pripada Beogradu - kaže Živanović. - Novi investitor bio bi u obavezi i da isplati prethodnog vlasnika, tačnije da mu nadoknadi ono što je on do sada uložio.

Izgradnja vodenog kompleksa na Novom Beogradu počelaje u oktobru 2005. godine, a planirano je da se posao završi za godinu dana. Međutim okončana je svega polovina prvobitno zacrtanih planova, a u projekat je uloženo više miliona evra. Prvobitni investitori bili su Vladimir Janković i Žarko Paspalj, ali su oni brzo odustali. Od tada je promenjeno nekoliko investitora, a poslednji koji su pokušali da završe započete radove bila je kompanija "Genel". Kako stvari stoje, Beograđani uskoro neće dobiti akvapark, barem ne na ovoj lokaciji.

JOŠ LOKACIJA

ZEMLJIŠTE u Bloku 44 nije jedino koje će grad ponovo preuzeti. Naime, u Beogradu postoji više od 60 lokacija gde nije započeta gradnja u predviđenom roku. Najveći deo zauzimaju društvena preduzeća koja su prestala da rade ili su u stečaju, tako da nisu u mogućnosti da realizuju planirane projekte.

PLANOVI

ZA izgradnju akvaparka bilo je predviđeno pet hektara u Bloku 44, i planirano - 11 bazena, 14 tobogana, kuglana, klizalište, kao i tereni za ekipne sportove. Investitori su želeli da postave i najvišu "kamikazu" u Evropi, koja bi dostizala 20 metara, ali i jedinstvene "porodične tobogane", duge 405 i 132 metra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije