PIKSI ŽELI REPRIZU LISABONA: “Šestica” vodi u Nemačku!

Đ. S.

13. 10. 2023. u 14:05

SRBIJA protiv Mađarske (subota) i Crne gore (utorak) ima priliku da obezbedi plasman na Evropsko prvenstvo 2024

ПИКСИ ЖЕЛИ РЕПРИЗУ ЛИСАБОНА:  “Шестица” води у Немачку!

FOTO: AP/Tanjug

Matematika je, voleli je mi ili ne, egzaktna nauka i nema prostora za grešku... U slučaju fudbalske reprezentacije Srbije, matematika ne ostavlja nikakvu dilemu – ukoliko „orlovi“ pobede na dve sledeće utakmice, otići će na Evropsko prvenstvo prvi put posle 24 godine! Pred selekcijom Dragana Stojkovića Piksija stoje okršaji sa Mađarskom u Budimpešti (subota, 20.45) i Crnom Gorom (utorak, 20.45). Duplo slavlje označilo bi i da je mučnom čekanju došao kraj i da će dogodine u Nemačkoj nastupiti Dušan Tadić i drugovi. Čak i jedan eventualni poraz ne bi bio katastrofalan za šanse “orlova” da odu na Evropsko prvenstvo.

Pokvarili su naši reprezentativci utisak u kvalifikacijama porazom od Mađarske u Beogradu (1:2) i pre toga remijem sa Bugarima (1:1), ali slaba Litvanija je omogućila našoj selekciji da se vrati na pobednički kolosek u poslednjem kolu. Ispit karaktera je na programu u subotu na stadionu “Ferenc Puškaš”, gde će pred krcatim tribinama domaća selekcija pokušati da odškrine vrata kontinentalnog šampionata.

Pod imenom Srbija, reprezentacija je dva puta gostovala u Budimpešti. U prijateljskom meču prošle godine pobedili smo minimalnim rezultatom (1:0), dok je okršaj u Ligi nacija 2020. okončan trijumfom domaćina (1:0). Kada pogledamo malo dalje u istoriju, pamti se i pobeda fudbalera Jugoslavije nad Mađarima u Budimpešti, u baražu 1997. za plasman na SP (7:1) a sve ukupno, ako se uračunaju rezultati bivše države, učinak protiv narednog rivala u kvalifikacijam za Euro je osam pobeda, deset remija i čak 17 poraza u svim mečevima.

Selekcija koju predvodi Marko Rosi obožava da igra pred domaćim tribinama, gde uživa podršku fanatične publike, a pobede nad Engleskom i Nemačkom prošle godine, dovoljno govore o njihovom kvalitetu.

U to je selektor Srbije Dragan Stojković imao prilike da se uveri u Beogradu, gde je posle vođstva “orlova” gost preokrenuo za dva minuta i iskoristio slabosti naše odbrane. Stojković je, takođe, najavio između redova i oprezniju Srbiju u nastavku kvalifikacija, tako da će u Budimpešti odustati od ultraofanzivne formacije sa dva špica, budući da na raspolaganju nema ni Dušana Vlahovića, ni Luku Jovića.

Bez obzira ne rezultat u Mađarskoj, “orlovi” će na pobedu jurišati i protiv Crne Gore, koja je u ovom trenutku direktni konkurent “orlovima” za drugo mesto. Važiće reprezentacija Srbije za velikog favorita, a sada će i domaća publika imati priliku da podrži svoje miljenike, za razliku od meča sa Mađarima, gde je važila kazna UEFA. Srbija i Crna Gora su od razdvajanja odigrale tri međusobna susreta i svaki put smo slavili. Sva tri puta, postigli smo po dva pogotka, dok su se “sokolovi” na semafor upisali samo na prošlom gostovanju u Beogradu u Ligi nacija 2018.

Sijali u Oslu i Lisabonu

“Orlovi” su najbolja izdanja u mandatu selektora Stojkovića pružili u važnim mečevima, protiv Portugalije u Lisabonu (2:1) i Norveške u Oslu (2:0). Neka u tom ritmu odigraju i u Budimpešti, i dođu na korak do plasmana na EP.

Naši tipovi

SUBOTA, 20.45

Mađarska – Srbija 2 (2,80)

UTORAK, 20.45

Srbija – Crna Gora 1 (1,40)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024