REMI (NI)JE OPCIJA: Danska i Slovenija bore se za prvo mesto u grupi ''H''

O. M.

17. 11. 2023. u 14:03 >> 14:03

DERBI devetog kola grupe ''H'' kvalifikacija za odlazak na završni turnir EURO 2024 u Nemačkoj igra se večeras od 20 časova i 45 minuta na stadionu Parken u Kopenhagenu, gde domaća Danska dočekuje Sloveniju.

РЕМИ (НИ)ЈЕ ОПЦИЈА: Данска и Словенија боре се за прво место у групи Х

Foto: Profimedia

Ove dve ekipe izjednačene su na čelu tabele sa po 19 bodova. U prvom međusobnom susretu odigrali su nerešeneo 1:1, a imaju i gotovo identičnu gol-razliku, Slovenci 17:6, Danci 17:7.

Na prvi pogled deluje da bi remi u ovom susretu doneo plasman i jednima i drugima, međutim, to nije slučaj, a razlog je taj što Kazahstan čeka kao "zapeta puška". Slovence u poslednjem kolu očekuje duel sa "jastrebovima" i u slučaju poraza u toj utakmici, ovde im remi ne bi bio dovoljan. Podrazumeva se da će Kazahstan večeras ispuniti očekivanja i savladati slabašni San Marino.

Zbog toga Slovenci imaju manje prostora za kalkulacije u ovom meču od Danaca koje u poslednjem kolu očekuje lak zadatak, ako takvih u savremenom fudbalu ima, protiv Severne Irske. Ova doza opreznosti nije kurtoazna prema momcima iz Severne Irske, pošto su oni u prvom duelu sa Dancima vrlo lako mogli da stignu do boda.

Zapravo i jesu i to u četvrtom minutu zaustavnog vremena kada je Kalum Maršal postigao gol za 1:1 na Parkenu, ali je posle sugestije iz VAR sobe sudija Stefanski iz Poljske poništio pogodak.

Danci su razočarali na utakmici u Kazahstanu kada su dozvolili "jastrebovima" da u drugom poluvremenu preokrenu i stignu do tri boda. Vratili su im na Parkenu kada su pobedili sa 3:1, ali nisu blistali ni u toj utakmici, kao ni u jednoj drugoj tokom ovog kvalifikacionog ciklusa.

Iako su osim ovog poraza izgubili još samo dva boda, u pomenutom remiju sa Slovenijom, mučili su se protiv svih rivala, uključujući i San Marino kome su čak dozvolili da postigne gol posle osam utakmica "posta".

Slovenija je nakon secesije iz Jugoslavije učestvovala na samo jednom Euru i to je bilo 2000. godine u Belgiji i Holandiji kada su zauzeli poslednje mesto u grupi sa Španijom, našom reprezentacijom i Norveškom.

Sada imaju priliku da se nađu u Nemačkoj, ali ne smeju da se opuste. Pobedom na Parkenu bi obezbedii prvo mesto, a u slučaju remija ili poraza morali bi da ostanu neporaženi u poslednjem kolu protiv Kazahstana za drugo mesto.

Treba reći da Slovenija igra u odličnoj formi. U poslednjih 19 utakmica, posle dva uzastopna poraza , od Švedske i od Srbije, izgubili su još samo jednom, od Finske koja im se kasnije na neki način odužila jer je pobedila i Kazahstan. Da nije bilo tog poraza "jastrebova" sada bi "zmajčeki" imali imperativ pobede protiv Danske.

Inače, Slovenija nikada nije pobedila Dansku, a remi u prošloj utakmici bio je prvi međusobni susret u kome nije izgubila.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1X&2+ (kvota 1,51) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave