SKRINIZI U GERONTOLOŠKOM CENTRU KRUŠEVAC: Ustanova ima 171 korisnika

S. Babović

19. 05. 2021. u 21:31

SKRINING pregledi karcinoma krenuli su danas u Gerontološkom centru Kruševac,gde boravi 171 korisnik.

СКРИНИЗИ У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ КРУШЕВАЦ: Установа има 171 корисника

Foto: S. Babović

Nov ultrazvučni aparat pristigao iz donacije tokom epidemije KOVID-19 omogućio je da radiolozi prvi put organizovano obavljaju preventivne preglede štitne žlezde,dojke,ambdomena.

- Prvog dana planirano je da pregledamo većinu korisnika, a ideja je da skrininzi postanu redovna mesečna praksa u našoj ustanovi-napominje za “Novosti” Jelena Mijailović,direktorka Gerontološkog centra.- Od 171, imamo 112 zavisnih korisnika(60 nepokretnih),tako da se donacija pokazala od izuzetnog značaja.Nećemo morati da organizujemo transporte korisnika na specijalističke preglede do zsravstvenih ustanova, što je i korisnicima i lekarima daleko komfornije.Ne samo da će koristiti preventivi,već ćemo preduprediti eventualne komplikcije kod korisnika kod kojih je već dijagnostifikovano određeno zdravstvene stanje.

Dr Rada Joksimović-Zmejkovski,načelnica Radiološke službe DZ napominje da će se beležiti svaka promena i ukoliko se registruje problem, usmeravanje pacijenata na dalju dijagnostiku ići će brže.

-KOVID-19 jenjava,ali se ojačavaju druge dijagnostičke procedure za druge bolesti,tako da nema stajanja-predočava dr Rada Joksimović-Zmejkovski.načelnica Radiologije.

Čak 166 korisnika GC revakcinisano je na KOVID-19.Već neko vreme odlaze u šetnje,viđaju se sa porodicama.Povratak normalnom životu uz određene epidemiološke mere sve je izvesnije,ali i on, za ove starije ljude znači borbu za što bolje zdravlje.

Miroslava Đorđević(85) ima problema sa nogama,povremeno sa stomakom. Redovno vežba sa fizioterapeutom.

-Vek niko ne može da nam produži,ali može da nam umanji bol-kaže Miroslava.

Sledeći korak u Gerontološkom centru je da skrininzima obuhvate čak 500 korisnika na terenu, koje su deo pružanja dnevnih usluga u zajednici.U Domu zdravlja Kruševac napominju da su ponovo,posle duže pauze zbog KOVID-19, krenuli sa organizovanim pregledima dojke,grlića materice,debelog creva i u samoj ustanovi primarne zdravstvene ustanove.

-Ponovo pozivamo naše sugrađane na skrininge, samo ćemo na ginekološke skrininge uputiti poziv za 12.000 žena,a verujem da ćemo uspeti da pregledamo oko 80 posto-napominje dr Marina Kostić,direktorka DZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)