KUĆA VIŠE NIJE SAN: U Novom Sadu stambeno pitanje rešilo 15 izbegličkih i raseljenih porodica (FOTO)

Lj. P.

19. 05. 2021. u 08:50

BOJANA Beljanski (32), učiteljica seoske škole "Braća Novakov" u Silbašu, odbrojala je postanarske dane.

КУЋА ВИШЕ НИЈЕ САН: У Новом Саду стамбено питање решило 15 избегличких и расељених породица (ФОТО)

Foto: N. Karlić

Sa suprugom i dvoje dece useliće se u kuću u obližnjim Paragama, kupljenu zahvaljujući pomoći Pokrajinske vlade i njenom Fondu za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu.

Ova mlada žena veli nam da je podstanar otkako je 1996. izbegla iz Drvara, a sada posle četvrt veka, konačno će imati svoj krov nad glavom. Još ranije je čula za ovu vrstu pomoći, ali se sada prvi put osmelila da konkuriše i posrećilo joj se.

Radost nije mogao da sakrije ni starina Novo Bilić (71), koji će se skućiti u Baču, gde će se preseliti iz obližnjeg Obrovca, gde živi kod rođaka od 1995. godine kada je morao da napusti selo Komar kod Donjeg Vakufa.

- Krov nad glavom je najvažniji - kazuje Novo. - Sam sam, nemam porodicu, ali imati svoj dom je najlepše.

Ni Spomenka Romanov (45) iz Zrenjanina ne krije radost zbog dobijanja ugovora zahvaljujući kojem će ona i njena porodica rešiti stambeno pitanje.

- Sve mi ovo puno znači, jer smo veći deo života u podstanarima - kazuje Spomenka, koja je u Banat stigla 1992. godine iz Mostara. - Pre svega sigurnost za moje dvoje dece. Imam posao, i sada će nam biti mnogo lakše kad imamo svoj krov nad glavom.

Pomoć za stambeno zbrinjavanje, u iznosu od 15 miliona dinara, juče je na svečanosti u Pokrajinskoj vladi dobilo 15 izbeglih i raseljenih porodica, a prema rečima Duška Ćutala, direktora Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, dodela ugovora je deo projekta čiji je cilj trajno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih lica sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine.

NAJBOLjIM ĐACIMA PO 40.000 DINARA

ZA 100 najboljih učenika srednjih škola, pre nekoliko dana je dodeljena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 40.000 dinara, jer na taj način, prema Sofićevim rečima, Pokrajina želi da pomogne njihovo školovanje i stvori bolje uslove učenicima koji svojim rezultatima opravdavaju veru u izvesnu budućnost Srbije.

On je podsetio da je ovom merom Pokrajinska vlada rešila stambeno pitanje za gotovo 500 porodica, da je više od 800 porodica dobilo pomoć u vidu građevinskog materijala, te da su od 2018. godine sva opredeljena sredstva bespovratna.

Prema rečima Aleksandra Sofića, pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, u ovoj godini Pokrajinska vlada je opredelila 30 odsto više sredstava za budžet Fonda u odnosu na prethodnu godinu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)