„EUFONIJA“ U ZNAKU TANGO MUZIKE: U Novom Sadu počelo šesto izdanje festivala harmonike i kamerne muzike

J.S.

12. 05. 2021. u 23:03

ŠESTI Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike „Eufonija“ u organizaciji istoimenog udruženja građana, otvoren je večeras u novosadskoj Sinagogi i trajaće do 19. maja.

„ЕУФОНИЈА“ У ЗНАКУ ТАНГО МУЗИКЕ: У Новом Саду почело шесто издање фестивала хармонике и камерне музике

Foto: Grad Novi Sad

Publika je imala priliku da uživa u nastupu Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Elizabet Fuks (Austrija) a solista na bandoneonu i harmonici bio je Jovica Ivanović (Austrija).

Otvaranje je prošlo u znaku tango muzike i u znaku  obeležavanja 100 godina od rođenja kompozitora Astora Pjacole. Koncertu u Sinagogi prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- „Eufonija“  je jedna od manifestacija koja je poslednjih godina značajno doprinela kulturnoj slici Novog Sada. Festival promoviše umetničku muziku, mlade umetnike, podstiče stvaranje novih dela za harmoniku, ali i povezuje ljude angažovane u kulturi u najširem smislu. Grad će  uvek pružati podršku ovako važnim projektima koji u potpunosti ispunjavaju svoju svrhu - razvijaju kulturu, kreiraju novu publiku, motivišu mlade stvaraoce i povezuju različite aktere.Zbog ovakvih događaja sa ponosom nosimo titulu Evropske prestonice kulture – istakao je Rožić.

 U proteklih pet godina Festival je ugostio eminentne svetske umetnike na harmonici, što doprinosi njihovom cilju da postanu najbolji festival tog tipa na Balkanu, s obzirom na to da je srpska škola harmonike izuzetno cenjena. 

 Pokrovitelji Festivala, osim Uprave za kulturu Grada Novog Sada, su i Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i SOKOJ - fond za kulturna davanja.

Detaljan program dostupan je na njihovoj internet stranici  https://www.eufonijafest.com/

                                                   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!