ATLASI U NOVOM RUHU: Uskoro obnova fasade Gradske biblioteke u Subotici

J. L.

07. 05. 2021. u 17:53

ZAHVALjUJUĆI sredsvima od 18 miliona dinara koje je obezbedilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uskoro će biti obnovljena prednja fasada Gradske biblioteke u Subotici. Novo ruho dobiće čeoni deo koji gleda na trg, balkoni i Atlasi, po kojima je zdanje prepoznatljivo a koji su u najlošijem stanju.

АТЛАСИ У НОВОМ РУХУ: Ускоро обнова фасаде Градске библиотеке у Суботици

Foto: J. L.

Za realizaciju ove investicije već su pribavljeni uslovi Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na osnovu kojih je urađen popis i opis radova, a takođe je obezbeđena i građevinska dozvola. Javna nabavka za izvođenje radova će se objaviti u maju ili junu, a početak radova se planira za treći kvartal ove godine.

Gradska biblioteka smeštena je u zdanju nekadašnje Nacionalne kasine, koju je projektovao Ferenc Rajhl 1896. godine. Građeno je duhu eklektike, sa monumentalnim načinom obrade posebno je naglašeno pročelje sa ulazom flankiranim atlantima, rad vajara Ede Telča koji nose balkon sprata. Sprat pročelja ima u središnjem delu trodelne otvore nadvišene reljefnom kompozicijom, a završen je zabatom sa edikulom i skulpturom u vrhu. Nad pročeljem je krov u obliku sarkofaga ima laterne.

Fasada Gradske biblioteke je poslednji put obnovljena 1985. godine, a u predstojećem periodu Grad Subotica će se truditi da obezbedi i dodatna sredstva za obnovu bočnih fasada, kako bi se sredio kompletan spoljašnji izgled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)