ZAVIČAJ SLAVI JUNAKA: 115 godina od rođenja legendarnog Momčila Gavrića - najmlađeg vojnika u Prvom svetskom ratu

V.M.

29. 04. 2021. u 21:44

PRIGODNIM svetkovinama, uz polaganje venaca i cveća, Lozničani su obeležili 115 godina od rođenja sugrađanina, meštanina obližnjeg sela Trbušnice, Momčila Gavrića, najmlađeg vojnika u Prvom svetskom ratu i najmlađeg narednika na svetu, koji je, u tom činu, mobilisan sa 12 godina.

ЗАВИЧАЈ СЛАВИ ЈУНАКА: 115 година од рођења легендарног Момчила Гаврића - најмлађег војника у Првом светском рату

Foto: V. M.

Gavrić je, kao dečak, kome su pripadnici pobili čitavu porodicu, sedam braće i sestara, roditelje i baku, prošao sa srpskom vojskom skopro sve značajnije bitke, uključujući i proboj Solunskog fronta. Godine 1985 odlikovao ga je tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran.Ipak, u otadžbini se dugo ćutalo o njemu. Posle rata, ni kriv ni dužan, zaglavio je i robiju, posle koje se jedva oporavio.Život je proveo, svedočio je za naš list njegov sin Branislav, tako što ga je mučila slika tela pobijenih roditelja, braće i sestara u dvorištu kraj kojih su šenlučili vojnici „Vražje divizije“ u kojoj je bio i Josip Broz.

- Na najstrašniji način Momčilo je saznao da zločine u Mačvi i Jadru nisu činile neke „Švabe“, već vojnici iz Hrvatske i Bosne , koji su govorili istim jezikom kao i žrtve o čemu je morao da ćuti u dve Jugoslavije, naročito u Titovoj - kazivao je njegov sin Branislav.

Foto: V. M.

Momčilo je decenijama bio skrajnut,a zahvaljujući lozničkom gradonačelniku Vidoju Petroviću dobio je lep spomenik u „Parku breza“ u centru rodnog grada, kraj ulice koja vodi u njegovo naselje Trbušnicu, podno Gučeva, nedaleko od Drine, između Loznice i Banje Koviljače.

- Momčilu smo „darovali“ i ulicu, jednu od najlepših u novom gradskom naselju na Lagatoru - kaže Petrović.

- Ispravili smo nepravdu koja je decenijama trajala kao i mnogo toga što smo nasledili preuzimajući odgovornost za naš lep i divan grad i kraj, koji se, s razlogom, ponosi na ljude poput legendarnog Momčila Gavrića. 

Foto: V. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe