ZAVIČAJ SLAVI JUNAKA: 115 godina od rođenja legendarnog Momčila Gavrića - najmlađeg vojnika u Prvom svetskom ratu

V.M.

29. 04. 2021. u 21:44

PRIGODNIM svetkovinama, uz polaganje venaca i cveća, Lozničani su obeležili 115 godina od rođenja sugrađanina, meštanina obližnjeg sela Trbušnice, Momčila Gavrića, najmlađeg vojnika u Prvom svetskom ratu i najmlađeg narednika na svetu, koji je, u tom činu, mobilisan sa 12 godina.

ЗАВИЧАЈ СЛАВИ ЈУНАКА: 115 година од рођења легендарног Момчила Гаврића - најмлађег војника у Првом светском рату

Foto: V. M.

Gavrić je, kao dečak, kome su pripadnici pobili čitavu porodicu, sedam braće i sestara, roditelje i baku, prošao sa srpskom vojskom skopro sve značajnije bitke, uključujući i proboj Solunskog fronta. Godine 1985 odlikovao ga je tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran.Ipak, u otadžbini se dugo ćutalo o njemu. Posle rata, ni kriv ni dužan, zaglavio je i robiju, posle koje se jedva oporavio.Život je proveo, svedočio je za naš list njegov sin Branislav, tako što ga je mučila slika tela pobijenih roditelja, braće i sestara u dvorištu kraj kojih su šenlučili vojnici „Vražje divizije“ u kojoj je bio i Josip Broz.

- Na najstrašniji način Momčilo je saznao da zločine u Mačvi i Jadru nisu činile neke „Švabe“, već vojnici iz Hrvatske i Bosne , koji su govorili istim jezikom kao i žrtve o čemu je morao da ćuti u dve Jugoslavije, naročito u Titovoj - kazivao je njegov sin Branislav.

Foto: V. M.

Momčilo je decenijama bio skrajnut,a zahvaljujući lozničkom gradonačelniku Vidoju Petroviću dobio je lep spomenik u „Parku breza“ u centru rodnog grada, kraj ulice koja vodi u njegovo naselje Trbušnicu, podno Gučeva, nedaleko od Drine, između Loznice i Banje Koviljače.

- Momčilu smo „darovali“ i ulicu, jednu od najlepših u novom gradskom naselju na Lagatoru - kaže Petrović.

- Ispravili smo nepravdu koja je decenijama trajala kao i mnogo toga što smo nasledili preuzimajući odgovornost za naš lep i divan grad i kraj, koji se, s razlogom, ponosi na ljude poput legendarnog Momčila Gavrića. 

Foto: V. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024