SIMBOL VRŠCA ŠEST MESECI BEZ POSETILACA: Jak vetar oštetio Vršačku kulu, kompletna rekonstrukcija jedino rešenje

J. J. BALjAK

20. 04. 2021. u 11:20

KROVNA konstrukcija na Vršačkoj kuli, koja je postavljena pre deset godina, u potpunosti će biti zamenjena u narednih šest meseci, jer je pretrpela ozbiljna oštećenja usled olujnih udara košave, koja je prošlog septembra i oktobra duvala nezapamćenom silinom od oko 180 kilometara na sat.

СИМБОЛ ВРШЦА ШЕСТ МЕСЕЦИ БЕЗ ПОСЕТИЛАЦА: Јак ветар оштетио Вршачку кулу, комплетна реконструкција једино решење

Foto: J. J. Baljak

Radove će finansirati i izvoditi Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, a za to vreme ovaj simbol Vršca biće zatvoren za posetioce.

Kompletna rekonstrukcija bila je jedino rešenje, jer je vetar bukvalno pokidao sve ćoškove krovne konstrukcije i odneo čitave delove šindri, od koje je krov i napravljen. Da radnici Gradskog muzeja, u čijoj je nadležnosti ta srednjovekovna građevina, nisu odmah kako-tako sanirali ta oštećenja, postojala je opasnost da vetar odnese i ceo krov. Zato je Pokrajinski zavod, koji je izveo i prvobitne radove, brzo reagovao na apel lokalne samouprave i uradio projekat sanacije, koji bi, ovoga puta, trebalo trajno da reši taj problem.

- Radovi će početi u maju, a trebalo bi da budu završeni do kraja oktobra. Nakon toga nas očekuje uređenje unutrašnjosti kule i izrada stalne izložbene postavke, koja će prikazati kako se u srednjem veku živelo u utvrđenju u Banatu. To će ovom objektu dati novu dimenziju - kaže Ivana Ranimirov, članica Gradskog veća za kulturu.

OTVARAJU KAPIJU PRE RADOVA

VRŠAČKA kula, iliti Vršački zamak, predstavlja najveću turističku atrakciju i potencijal tog južnobanatskog grada. Kula trenutno ne radi zbog lošeg vremena, ali gradske vlasti najavljuju da će njena kapija biti otvorena pre prvomajskih i uskršnjih praznika, pa sve dok ne počnu građevinski radovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024