ZLATIBORSKA SELA "META" RADOZNALACA: Stopića pećinu posetilo 120 hiljada gostiju

N.J.

06. 04. 2021. u 15:24

NA severoistočnoj padini Zlatibora, između Rožanstva i Trnave, jedan od najlepših speleoloških bisera Balkana godišnje privlači oko 120.000 turista.

ЗЛАТИБОРСКА СЕЛА МЕТА РАДОЗНАЛАЦА: Стопића пећину посетило 120 хиљада гостију

Foto: N.J.

Stopića pećina od 6. aprila ima novo radno vreme, od 9.30 do 18. časova, pa je atrakcija u kojoj je prva istraživanja obavio čuveni Jovan Cvijić, dostupna svim radoznalcima.

Pećinu savremeno opremljenu rasvetom koja svetlost baca na površinu krečnjaka debelog više od 100 metara iz perioda triasa, duž atraktivnih staza dugih čak 1.692 metra, čini pet celina. To su Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadame, te kanalski i rečni kanal.

Dok pandemija korone "vlada" planetom, sve više posetilaca traži utočište u prirodi, van gradova, daleko od modernog sveta. Zlatiborska sela "meta" su desetina hiljada turista.

- Sirogojno, Gostilje, Rožanstvo, Ljubiš, tripkova, Mačkat, Rudine, Kriva reka i ostala zlatiborska sela gosti biraju kao bazu, a odatle kreću u planinarske, biciklističke, ribolovačke i šetačke avanture. - kažu u Turističkoj organizaciji Zlatibora - Kulturno - istorijske zmanenitosti daju posebnu draž Zlatiboru koji je pino više od strogog turističkog središta planine. Doživljaj je videti muzej na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu i graditeljsku i zanatsku istoriju srpskog naroda.

Svako zlatiborsko selo nudi svoju priču, a u vremenu pandemije, ova odredišta postala su pravo otkrovenje za hiljade posetilaca u svako doba godine, jer razgraničenih turističkih sezona na najposećenijoj srpskoj planini - više nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PEČAT VEKOVNOM PRIJATELJSTVU: Izložba „Kraljevo u srpsko-francuskim vezama“ povodom imendana grada na Ibru (FOTO)