NOVA FABRIKA ČOKOLADE U NOVOM SADU: Posao za više od 100 radnika, uskoro počinje proizvodnja

Z. G.

05. 04. 2021. u 17:32

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas, posle sastanka u Gradskoj kući sa predstavnicima kompanije “Beri Kalebo“ (Barry Callebaut) i Tehnološkog fakulteta, da uskoro počinje proizvodnja u novosadskoj fabrici čokolade tog čuvenog švajcarskog proizvođača, čija se izgradnja privodi kraju.

НОВА ФАБРИКА ЧОКОЛАДЕ У НОВОМ САДУ: Посао за више од 100 радника, ускоро почиње производња

Foto: Pres služba Grada

Kako je navedeno u saopštenju, razgovarano je o zajedničkim razvojnim projektima i budućoj saradnji.

 - Stižu nam odlične vesti iz kompanije „Beri Kalebo“, a to je da uskoro počinje proizvodnja u ovoj fabrici čokolade, u kojoj će biti zaposleno više od 100 radnika. To nije samo strogo poslovna investicija, već ona ima širi društveni kontekst, s obzirom na to da uključuje i blisku saradnju sa Tehnološkim fakultetom.

Vučević je posebno ukazao na značaj te vrste saradnje privrede i obrazovanja, prilikom dolaska velikih stranih investicija.

- Želimo da svedočimo nastavku spajanja snažnih kompanija sa univerzitetom i školama, kao što će „Beri Kalebo“ biti dobra adresa i primer za dualno obrazovanje naših studenata i đaka. U našu državu je stigla najsavremenija tehnologija, tako da je nešto o čemu su samo studenti samo slušali na predavanjima, mogu sada da vide u praktičnoj primeni i to vrlo blizu svog fakulteta.

Nakon početka rada fabrike uslediće i snabdevanje domaćih konditorskih proizvođača, kao i onih širom jugoistočne Evrope, kazao je gradonačelnik i dodao da se proces izgradnje fabrike bliži kraju.

Vučević je napomenuo da je Grad Novi Sad u tom projektu učestvovao sa više od 300 miliona dinara. Taj iznos je investiran u vodovodnu, kanalizacionu i saobraćajnu infrastrukturu, dok je JP „Putevi Srbije“ izgradilo kružnu raskrsnicu kod isključenja Novi Sad–Istok, objasnio je gradonačelnik.

Dekan Tehnološkog fakultet prof. dr Biljana Pajin je naglasila da ta naučna institucija obrazuje stručnjake iz različitih oblasti, među kojima je i prehrambeno inženjerstvo, u okviru kojeg se posebno proučava tehnologija konditorskih proizvoda.

- Saradnja sa najvećom svetskom kompanijom u oblasti proizvodnje čokolade „Beri Kalebo“ se realizuje na obostrano zadovoljstvo, u smislu transfera znanja u oba smera. S jedne strane, studentima će ovo biti neprocenjivo, jer će imati svakodnevno priliku da učestvuju u procesu proizvodnje, dok će fabrici značiti naš naučno-istaživački rad i njegova implementacija u dalje poslovanje - rekla je profesorka Pajin.

Menadžer kvaliteta kompanije „Beri Kalebo“ Jelena Jurić istakla je da očekuje još mnogo razvojnih projekata sa Tehnološkim fakultetom.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna