NA MAJSTORA SE ČEKA BAR TRI MESECA: Velika potražnja u Novom Sadu za molerima, keramičarima, parketarima, a cene i duplo više

S. BAJIĆ

31. 03. 2021. u 09:47

CENE zanatskih radova, posebno po pitanju uređenja stambenog ili kancelarijskog prostora, dvostruko su više nego lane u ovo vreme, a taj trend pokrenut je početkom godine.

НА МАЈСТОРА СЕ ЧЕКА БАР ТРИ МЕСЕЦА: Велика потражња у Новом Саду за молерима, керамичарима, паркетарима, а цене и дупло више

Foto: V. Danilov

Zna se da, kako i majstori ističu, kada potražnja premaši ponudu i cene automatski skaču, a većina molerskih, farbarskih, keramičarskih, parketarskih, samostalnih zanatskih radnji ima ugovorene poslove i rezervacije za najmanje dva-tri meseca unapred.

Na to je, kako nedvosmisleno ukazuju, najviše uticala nepovoljna epidemiološka situacija, preporuke da se više vremena provodi kod kuće, pa samim tim i da se nešto korisno uradi, počevši od najosnovnijeg "higijenskog krečenja", pa sve do popularnih gipsanih radova i ukrašavanja. Osim toga, kako potvrđuje Ranko Popović, vlasnik samostalne zanatske radnje, Novi Sad je trenutno veliko gradilište i potrebe za majstorima su se istinski povećale.

- Mnogo se gradi, veliki broj stambenih zgrada je u izgradnji pa su naročito tražene zanatlije za završne radove u građevinarstvu - kaže Popović.

ZAUZETI Moler Slobodan Paroški, Foto: S. B.

- Cene kod tih velikih poslova, za recimo gletovanje i krečenje stanova, kreću od četiri evra po metru kvadratnom pa naviše. Kada je reč o uslovno rečeno "malim poslovima", kao što je krečenje privatnog stana ili kuće, cena molerskih radova je oko dva evra po metru kvadratnom, što je takođe više nego prošle godine. Najviše su skočile usluge keramičara, koji su, dobro se sećam, 2019. godine naplaćivali postavljanje pločica šest evra po metru kvadratnom, a sada priča počinje od 15 evra.

BOJE IDU KAO ALVA

CENE boja i lakova u farbarama su neznatno povišene, ali se prodavci ne žale, jer je promet mnogo veći, a najčešći kupci su upravo moleri i građani koji sami sređuju svoje stanove. Tako, 25 kilograma boje za krečenje košta od 1.350 do 2.000 dinara, toneri i četkice su 150 dinara, valjak od 100 do 1.000, u zavisnosti od veličine, rešetka za ceđenje boje od 100 do 200 dinara...

Prema ponudama zanatlija putem oglasa, kompletno uređenje stana od 60 metara kvadratnih, što podrazumeva krečenje i gletovanje zidova, farbanje stolarije i farbanje radijatora, košta u proseku oko 1.000 evra. Zoran Mihajlović, stolar po zanimanju je, međutim, za trećinu te sume, kompletno sredio svoj stan od 58 metara kvadratnih.

- Dobro sam se informisao o cenama boja i lakova i o uslugama molera, pa sam se opredelio da uz pomoć prijatelja sve sami uradimo. Ipak, za završni izgled pobrinuo se profesionalni moler, čije usluge su uz dogovor manje koštale, jer sam ja obezbedio boje.

Takođe, stolariju smo farbali komšija i ja, produžili joj vek trajanja. Istina, sve je trajalo gotovo dve nedelje, mnogo duže nego da su posao radili "pravi" majstori - kaže Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)