NAGRAĐENA DRAGANA MLADENOVIĆ: U Kikindi uručena književna nagrada „Dušan Vasiljev“

R. Šegrt

26. 03. 2021. u 16:59

ŽIRI za dodelu književne nagrade „Dušan Vasiljev“, koju dodeljuje Grad Kikinda, jednoglasno je odlučio da priznanje za 2020. godinu pripada Dragani Mladenović iz Pančeva za knjigu poezije „Femicid i druge pesme“, u izdanju “Kulturnog centra Novog Sada”.

НАГРАЂЕНА ДРАГАНА МЛАДЕНОВИЋ: У Кикинди уручена књижевна награда „Душан Васиљев“

Foto: R. Šegrt

Predsednik žirija Ivan Radosavljević i članovi Dunja Ilić i Srđan Srdić, ocenili su da ova knjiga u apsolutnom smislu odgovara angažovanim stremljenjima kakav je Dušan Vasiljev iskazivao tokom čitavog svog kratkog životnog veka, koji god žanrovski obrazac je eksploatisao.

- Reč je o izrazito oštroj, na trenutke i neprijatnoj poeziji, izrazito promišljenoj, koja tematizuje ulogu i položaj žena u društvu ženama tradicionalno nenaklonjenom. Polazeči od leksičkih odrednica i srpske narodne književnosti, Dragana Mladenović u svojoj knjizi stiže do najaktulenije moguće savremenosti koja njenoj temi žalosno grli u susret, prepoznajući iste obrasce nasilništva, šivonizma, i rodno zasnovanog terora kom su žene u ovako zasnovanoj zajednici izložene. U svakom pogledu, ovo je knjiga čiji je značaj ogroman, u njoj se na izvanredan način susreću hrabrost pri odabiru teme, kao i poetička, jezička hrabrost da se o istoj progovori najupečatljivijim mogućim jezikom – saopštio je Radosavljević i izrazio nadu da je ovo tek jedna u nizu velikih pesničkih knjiga u kojima angažman nije ukinuo poeziju, a koje su i našem društvu i poeziji više nego potrebne.

- Zahvalna sma na oceni da nastavljam putem Dušana Vasiljeva, koji je u jednoj pesmi sažeo toliko mnogo, što je san svakog pesnika da uradi. Ovo nije moja prva zbirka angažovane poezije. Ova govori o vrlo neprijatnoj temi, o femicidu ( ubijanje žena, prim.aut.) o čemu treba otvorenije razgovarati u javnom prostoru. Ja sam počela na pesnički način, ali se time ne zatvara ceo opseg koji nosi ova tema – objasnila je Mladenović.

Nagradu„Dušan Vasiljev“ uručio je gradonačenik Nikola Lukač, a dodeljuje je Grada Kikinda. Sastoji se od plakete i novčanog iznosa u dinarskoj protivvrednosti 2.500 evra. U konkurenciji su bila 142 naslova ( prošle godine 171). Ustanovljena je 1997. a od 2009. dodeljuje se za najbolju pesničku ili proznu knjigu savremenog autora koja je objavljena na srpskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar