IZVEŠTAJ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI U VOJVODINI: Najveći broj novoobolelih u Novom Sadu, najkritičnije u Titelu i Beočinu

S.B.

13. 03. 2021. u 15:28

INSTITUT za javno zdravlje Vojvodine je u subotu, 13. marta, epidemiološku situaciju u AP Vojvodini ocenilo kao vanrednu, sa porastom trenda obolevanja i visokim nivoima obolevanja. U ovom trenutku na teritoriji 43 opštine i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna. Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nepovoljna na teritoriji dve opštine, Titel i Beočin.

ИЗВЕШТАЈ О ЕПИДЕМИОЛОШКОЈ СИТУАЦИЈИ У ВОЈВОДИНИ: Највећи број новооболелих у Новом Саду, најкритичније у Тителу и Беочину

Foto D. Dozet

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1.035 nova slučaja. U strukturi novih slučajeva 864 (83,5%) je dokazano brzim antigenskim testom. Ovi pacijenti, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa. Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 269, među kojima, takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

Među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo koje čini više od 75% slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa. Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 12.252. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 3.615. U ostalim opštinama trenutno je manje od 1000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)